Bedrijven waarin de gemeente een aandeel heeft van vijftig procent of meer worden financieel onder de loep genomen. Rotterdam wil weten hoe de bedrijven omgaan met het beheer van hun geld. GroenLinks stelde het onderzoek voor na ophef over het ‘schatkist-beleid’ van de RET.

De gemeente heeft aandelen in een aantal bedrijven, waaronder de RET, Evides, Eneco en het Havenbedrijf. Deze bedrijven hebben veel geld in kas. In juni werd bekend dat de RET tweemaal 25 miljoen euro had gestald bij de IJslandse bank Landsbanki. De looptijd van de rekeningen liep net op tijd af, waardoor de RET het geld nog voor het faillissement van de bank kon terughalen. De RET heeft daarna intern onderzoek laten doen naar de financiële risico’s die het bedrijf loopt, waarna de regels voor het financieel beheer zijn aangescherpt.

De gemeente gaat nu bekijken welke risico’s de andere bedrijven lopen waarin de gemeente een aandeel heeft van meer dan de helft. ,,Dat is een goede zaak”, zegt raadslid Arno Bonte. ,,Met de wijsheid van achteraf is het makkelijk om de RET nu verwijten te maken. Daar gaat het ons ook niet om. We willen vooral naar de toekomst toe voorkomen dat er onverantwoorde risico’s worden genomen met het geld van publieke bedrijven. Als het nodig blijkt om ook bij andere bedrijven de regels aan te scherpen, zullen wij daar zeker voorstander van zijn.”

Lees ook: GroenLinks en PvdA willen regels tegen roekeloos bankieren