Groenlinks gaat definitief niet besturen in de deelgemeente Prins Alexander. Leefbaar Rotterdam, D66 en VVD hebben een akkoord bereikt. Groenlinks leverde in de afgelopen periode nog wel een dagelijks bestuurder.

In de vorige periode vormde GroenLinks samen met PvdA, VVD, ChristenUnie en SP een college. Bij de verkiezingen op 3 maart verdubbelde GroenLinks het aantal zetels in Prins Alexander tot twee. De partij heeft het aantal kiezers met zeventig procent zien toenemen. ,,Het is doodzonde dat er ondanks de zetelwinst geen plaats is voor ons in het bestuur”, zegt fractievoorzitter Tom van den Ham. ,, Leefbaar is de grootste partij geworden en heeft het initiatief genomen. De PvdA dacht dat ‘stil zijn en beleefd afwachten’ de beste reactie was, waardoor Leefbaar Rotterdam in alle rust een coalitie kon smeden met D66 en VVD.”

Leefbaar Rotterdam krijgt naar verwachting twee bestuurders. VVD en D66 ieder één. Van den Ham: ,,De geruchten dat het om méér dan 3 fte gaat verbazen ons heel erg. Leefbaar Rotterdam had een verkiezingsbelofte gedaan om het aantal bestuurders op maximaal drie voltijdbanen te zetten. Ook de VVD wilde de komende bezuinigingen als uitgangspunt nemen voor de formatie. Wij rekenen er daarom dus op dat de drie partijen woord houden en 4x 0.75 fte of max. 4x 0.8 fte invullen.”

De fractie van GroenLinks bereidt zich nu voor op de oppositierol. Van den Ham: ,,Wij hebben onze handen vrij en gaan er op eigen kracht en op eigen onderwerpen constructief tegenaan. Precies zoals kiezers van GroenLinks dat van ons mogen verwachten.”