De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en HIJ zijn deze week tijdens de deelraadsvergadering in IJsselmonde opgestapt, nadat een debatverzoek door de coalitiepartijen was afgewezen. De oppositie vindt dat de minderheid monddood is gemaakt.

PvdA, GroenLinks en de lokale partij HIJ wilden met de dagelijks bestuurders in debat over het onderhands toekennen van een subsidie voor de renovatie van een kantine van een volkstuinvereniging. Het gaat om 35.000 euro als aanbetaling en nog eens 65.000 euro in een later stadium.

De bestuurders besloten voorafgaande aan de begrotingsbehandeling eigenstandig dat het geld zou worden uitbetaald aan de volkstuinvereniging. Het geld was vrijgevallen uit een reservepotje van 180.000 euro dat aanvankelijk bestemd was om juridische procedures te betalen die verwacht werden vanwege de aanbesteding van het welzijnswerk. Omdat het aantal rechtszaken meevalt en één rechtszaak van welzijnsstichting OKIJ ten einde loopt, is het geld nu beschikbaar voor andere zaken.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en HIJ stelden tijdens de begrotingsbehandeling voor om het geld te besteden aan speeltuinen in IJsselmonde. ‘Het dagelijks bestuur hield vervolgens een vaag verhaal dat het geld niet beschikbaar was, zonder erbij te vertellen dat ze een paar dagen daarvoor in hadden besloten om een kantine te verbouwen’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jos van Eijk. Hij vindt het ongehoord dat de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP een debat over de twijfelachtige handelswijze van de bestuurders onmogelijk hebben gemaakt. ‘In een democratie is het gebruikelijk dat de minderheid aan het woord kan komen. In plaats daarvan is ons de mond gesnoerd.’

Lees ook:
'Coalitie IJsselmonde schoffeert inwoners'