De campagne van GroenLinks Rotterdam stond deze week in de nationale schijnwerpers. Dinsdag sloegen diverse media alarm over een Arabische poster van Jamal Challiui, de lijsttrekker voor GroenLinks in Charlois. Donderdag hield een pikante foto van GroenLinks-kandidaat Lies Roest de gemoederen bezig.

Arno Bonte begrijpt de ophef niet over de Arabische poster. ,,Leefbaar Rotterdam schreeuwt moord en brand. Zij vinden dat politieke campagnes helemaal in het Nederlands moeten, terwijl ze zelf acht jaar geleden de Engelse kreet ‘at your service’ op alle borden plakten”, zegt de Rotterdamse lijsttrekker. Jamal Challiui wijst erop dat bijna alle partijen verschillende flyers of posters maken voor allerlei doelgroepen, met een eigen toon en geluid.

Voor Bonte staat voorop dat inwoners van Rotterdam de Nederlandse taal leren. ,,Als mensen volledig willen participeren in de samenleving, dan is het van cruciaal belang dat zij goed de taal spreken en schrijven. Dankzij onze wethouder Rik Grashoff zit een recordaantal mensen op Nederlandse les. Dat neemt niet weg dat nog niet iedereen de Nederlandse taal voldoende machtig is om politieke boodschappen te kunnen begrijpen. Is het een schande om mensen in hun eigen taal aan te spreken als ze de taal nog niet machtig zijn? Vergeet bovendien niet dat gastarbeiders van de eerste generatie hier naartoe zijn gehaald om zwaar en laagbetaald werk te doen. Zij waren vaak analfabeet, kregen geen cursus aangeboden en hebben hun leven lang hard gewerkt.”

Lies Roest spreekt van ‘selectieve verontwaardiging’ over de campagne-uitingen van GroenLinks. Zij raakte deze week in opspraak door een pikante foto op Hyves met daarop de tekst ‘Kies Lies’. ,,Zo ben ik gewoon”, verklaart ze haar actie. ,,Iedereen heeft een lichaam, dus waarom zou je dat niet laten zien? Natuurlijk ga ik in de eerste plaats voor de politieke inhoud, maar GroenLinks is een vrijzinnige partij die staat voor individuele vrijheid van woord en expressie. Ik wil graag fris zijn tussen de gezapige heren van de andere partijen en met ingetogen naakt is niets mis.”

Bekijk hier een filmpje van het NOS Journaal over de poster in Charlois.

Bekijk hier de foto van Lies Roest.