Een bewoner van de Breitnerstraat werd onlangs bezocht door vijf overheidsdienaren die met geweld de deuren in zijn huis stonden open te wrikken. De bewoner wilde de overval van het interventieteam vastleggen op video, maar zijn camera werd afgepakt. GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil een onderzoek van de gemeentelijke ombudsman naar de werkwijze van het team.

De ombudsman heeft eerder onderzoek gedaan naar de huisbezoeken en had toen al knalharde kritiek op de werkwijze. De ophef rond het eerste onderzoek heeft geleid tot een protocol met regels waaraan de interventieteams zich moeten houden. In het protocol staat bijvoorbeeld dat maximaal twee personen tegelijk naar binnen mogen, dat het team het doel van het bezoek moet uitleggen en dat er geen geweld wordt gebruikt als de bewoner meewerkt.

,,Op de film is duidelijk te zien dat de bewoner meewerkt aan het huisbezoek. Hij wil een sleutel halen van de deuren van medebewoners, maar het team besloot toch om de deuren te vernielen”, zegt raadslid Arno Bonte. ,,Ook hadden de mannen geen legitimatie laten zien en zijn ze met z’n vijven naar binnen gegaan. Dit roept de vraag op of het protocol wel wordt nageleefd of dat er alleen sprake is van een ongelukkig incident. Een onafhankelijk onderzoek kan duidelijkheid brengen.”

De bewoner heeft de videobeelden op internet gezet. Door tussenkomst van de gemeente heeft Youtube het filmpje verwijderd. ‘Censuur’, zegt Bonte. ,,Het is vreemd dat Netwerk wel mag filmen, maar dat de vrijheid van meningsuiting ineens niet meer geldt als in beeld is gebracht dat een interventieteam zich misdraagt. Dit hoort niet in een democratie.”

Het verwijderde filmpje is nog steeds te zien bij GeenStijl. Hieronder een samenvatting van de reportage van Netwerk TV.