De burgemeesters van de vier grote steden gaan onderzoeken of er 'alternatieven voor de vuurwerktraditie' mogelijk zijn. Dat hebben ze besloten naar aanleiding van vragen van de GroenLinks-fracties in Rotterdam en Den Haag over de overlast en ongelukken die de huidige vuurwerktraditie met zich meebrengt.

De burgemeesters willen de ervaringen van de afgelopen jaarwisseling gezamenlijk evalueren en proberen een expertgroep te vormen die kijkt of het mogelijk is om Oud en Nieuw met minder vuurwerk te vieren. De expertgroep brengt de totale vuurwerkschade in kaart en onderzoekt de voor- en nadelen en handhaafbaarheid van een geheel of gedeeltelijk verbod op consumentenvuurwerk.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte ziet het liefst dat met Oud en Nieuw vuurwerk alleen bij professionele vuurwerkshows wordt afgestoken. Samen met zijn Haagse college David Rietveld diende hij daarvoor een burgerinitiatief in bij de Tweede Kamer. Tweedederde van de Nederlanders steunt dat voorstel, zo bleek onlangs uit een opiniepeiling.