Cameratoezicht, mosquito's en surveillance op stadspleinen hebben een negatief effect. Dat blijkt uit onderzoek op 27 Rotterdamse pleinen. GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs onderschrijft de conclusies. "Wij pleiten al jaren voor een menselijke aanpak van het veiligheidsprobleem. Het apparatuur ophangen en mensen opjagen kom je er niet."

Uit het onderzoek blijkt dat de angst voor onveiligheid juist gevoed voor de camera's en mosquito's. Onderzoeker Nanne Boonstra stelt: "Door het plaatsen van camera's, hekken en het weghalen van bankjes creëer je bij mensen juist een ‘unheimisch' gevoel."

Ook wordt het probleem van overlast niet opgelost, het verplaatst zich. "Er is een toename van mosquito's in Rotterdam. Bijvoorbeeld op sportveldjes. Dat is natuurlijk vreemd. En als je jongeren daar wegjaagt, gaan ze echt niet braaf thuis hun huiswerk maken, maar gaan ze gewoon ergens anders staan", aldus Boonstra.

SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie pleiten al langer voor afschaffing van de mosquito. Burgemeester Aboutaleb bekijkt in de komende maanden welke mosquito's niet nodig zijn en weggehaald kunnen worden. "Het onderzoek ondersteunt de bevindingen van andere onderzoekers", zegt Verwijs. ,,Het is makkelijk om te roepen om nog meer camera's en mosquito's als je geen echte oplossingen hebt. Daar doet GroenLinks niet aan mee."