Hoe zijn de eerste maanden als wijkraadslid verlopen?

Ik moet toegeven, de eerste maanden waren erg moeilijk voor mij. Natuurlijk is het soms nog steeds moeilijk, maar ik heb hoop voor de toekomst.

Minder mensen accepteerden mij. Ik weet de precieze reden niet, misschien was ik een buitenlander voor hen?! Of misschien omdat ik geen goed Nederlands accent heb, omdat ik nog niet zo lang in Nederland ben?!

Over het algemeen moet ik zeggen dat het in het begin moeilijk was en ik altijd alleen in de menigte was. Maar ik heb het gevoel dat het beetje bij beetje beter gaat. Natuurlijk is het nog steeds moeilijk om met sommige bewoners te communiceren, want als ik met ze wil praten over de behoeften van de buurt, willen ze helemaal niet praten. Of sommige mensen geven me in plaats van mijn vragen te beantwoorden het adres van de bibliotheek om naar toe te gaan om mijn Nederlands te verbeteren. Maar ik probeer met ze te communiceren en ik geloof in mijn doel.

Wat is je drijfveer om wijkraadslid in Ommoord te zijn?

Ik zie de Wijkraad als netwerk om mensen en projecten met elkaar te verbinden. Bewoners moeten gewoon dingen kunnen doen en de Wijkraad moet dit stimuleren. Ik wil als wijkraadslid mensen opzoeken die potentie hebben. Ik wil bewoners uitnodigen en de vraag stellen: ‘zeg het maar.’ Het is tijd voor innovatie in Ommoord. Ik wil gaan werken aan collectieve belangen mét en niet vóór de bewoners.

Er zijn verspreid over het hele land veel mooie voorbeelden van buurtbewoners die zelf het heft in eigen handen nemen. Omdat ze samen een probleem aan willen pakken of iets moois willen realiseren: van groen in de wijk tot het in stand houden van een buurthuis en veiligheid. Sommige initiatieven stranden, andere initiatieven zijn succesvol.

Ik zou graag willen dat hetzelfde gebeurt in onze buurt. Ik wil nieuwe bewoners van de wijk verbinden met de bewoners die er al langer wonen. Ik wil problemen en behoeftes vanuit de wijk te vertalen naar praktische oplossingen. Eerst horen wat er speelt en dan aan de slag!

Hoe ziet jouw werk er als wijkraadslid er momenteel uit?

Op het moment zijn we, net als alle andere wijkraden, druk bezig met het vormgeven van ‘het Wijkakkoord’. Hierin ga ik samen met mijn collega wijkraadsleden en bewoners opnemen wat we belangrijk vinden voor Ommoord en wat wij vinden waar de gemeente de komende periode zich hard voor moet gaan inzetten. Uiteindelijk gaan we met dit akkoord naar het college om afspraken te maken om vervolgens over te gaan op het belangrijkste, de uitvoering.

Als wijkraadslid ben je een verbinder tussen de bewoners en de gemeente, hoe doe jij dat?

Naast het samenzijn met de andere wijkraden, ben ik verantwoordelijk voor het opvolgen van de noden van de buurt. Ik werk met de bewoners van de wijk, vooral de jongeren, zodat we elkaar beter leren kennen en meer over de buurt kunnen praten.

Wij houden eens per maand een brainstormsessie om te inventariseren wat er in de breinen en harten leeft. Laten we voorop gaan lopen!

Ook maak ik afspraken met bewoners met lage taalvaardigheden en praat ik samen over de buurt en het buurtnieuws en de activiteiten in onze wijk. Dat is helaas voor sommige bewoners niet zo vanzelfsprekend. Zij missen de taalvaardigheden om goed mee te doen in de samenleving.

Welke zaken/issues spelen er momenteel in Ommoord?

Ommoord is een wijk met jongeren en ouderen; er moet een goede balans in deze buurt komen.

Communicatie tussen ouderen en jongeren helpt veel bij het verbeteren van de wijk. Hier ligt een uitdaging voor ons om te proberen mensen samen te brengen en ervoor te zorgen dat iedereen een stem heeft over wat er met de wijk moet gebeuren.

Een klein gebaar kan het verschil maken. er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jongeren en ouderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen!

Welk initiatief van de afgelopen periode is je bijgebleven en ben je het meest trots op?

Ik hoop dat er in de nabije toekomst meer programma's in Ommoord worden gedaan. Ik heb van veel bewoners gehoord dat ze graag actiever willen zijn in de wijk en samenleving. Zo heeft een groep bewoners in de eerste maanden met DOCK leren fietsen en dat was heel waardevol.

En we gingen met een van de wijkraden naar basisscholen om te praten over de wijkraad en de behoeften van bewoners in onze wijk. We gaven hen informatie en kregen na afloop hele goede reacties van leerkrachten en kinderen.

In november zijn er in samenwerking met Women Connected een aantal workshops gehouden in de bibliotheek Romeynshof voor bewoners. Het was voor de bewoners echt interessant. Ik hoop dat we dergelijke programma's weer kunnen organiseren in Ommoord.

We staan ​​nog aan het begin en hebben nog drieënhalf jaar te gaan, maar ik zie de toekomst heel positief in.

Hoe blijf je met iedereen in contact?

Wij houden eens per maand een brainstormsessie om te inventariseren wat er in de breinen en harten leeft. Laten we voorop gaan lopen! (Ommoord heeft te weinig ontmoetingsplekken, helaas). Op sommige avonden lopen we met een van de jongeren in de buurt door de wijk en praten we met de jongeren. Via kunst- en muziekprogramma's moedigen we jongeren aan om meer met elkaar in contact te komen.

Via verschillende actieve bewoners probeer ik contact te houden met andere bewoners. Vooral met de jongeren in de buurt. Ik hou kennismakingssessies met de bewoners, met name de bewoners met lage taalvaardigheden. Ik krijg hulp van een taalbegeleider om de bewoners te vertalen en te begeleiden.

Ik heb de behoefte om meer te doen voor de buurt. Ik werk graag samen met de bewoners, verenigingen, instanties uit de wijk, ondernemers en professionals die in de wijk een rol hebben. Ik wil ook graag samenwerken met partijen buiten de wijk met andere wijkraden.

De wijkraad is hiervoor een middel. Ik spreek veel mensen, ken veel mensen en weet wat er leeft. Ik wil daadwerkelijk wat doen. Ik ben pragmatisch ingesteld en wil niet alleen roepen vanaf de zijlijn.

Wat verwacht je van het komende politieke jaar?

Het vertrouwen in de politiek blijft laag. Laag vertrouwen in de politiek is niet per definitie een probleem. In een democratie horen burgers de politiek immers kritisch te volgen. Daarom moet de overheid laten zien dat ze luistert, betrouwbaar is, keuzes uitleggen en daarnaar handelen - al is dat niet gemakkelijk met de grote uitdagingen waar het kabinet voor staat.

Wat wil je komende 4 jaar bereiken?

Jongeren
Wat hebben de jongeren in onze wijk nodig? Wat willen ze en wat missen ze? Jongeren moeten een plek hebben in de wijk. De plekken voor de jongeren zijn er te weinig, er moeten meer voorzieningen komen voor de jongeren. De wijkraad zou een afspiegeling moeten zijn van de wijk. Ik pleit voor meer activiteiten voor jongeren op kunst en cultureel gebied.

Als vertegenwoordiger van de wijk wil ik zich inzetten voor alle buurtgenoten, waarbij ik extra aandacht heb voor de kinderen en de jeugd. Het moet voor kinderen en jongeren fijn en veilig zijn om naar buiten te gaan.

Armoede
Een ander probleem in Ommoord is armoede (een onzichtbare groep in Ommoord). Nog te veel mensen komen net wel of net niet rond, dit moet anders. En dit is niet gemakkelijk te zien. Omdat bewoners niet weten waar en hoe ze erover moeten praten. Als wijkraadslid wil ik een schakel zijn tussen wijk, bewoners en gemeente. Ik wil een ander geluid geven en inclusiviteit, armoede, jongeren en nieuwkomers in de wijk centraal stellen.

Gelijke kansen voor iedereen
Ik wil mij inzetten voor een inclusieve wijk waar er gelijke kansen zijn voor iedereen. We kunnen elkaar pas begrijpen als we weten waar de verschillen en wensen vandaan komen. Met gehoor en begrip voor elkaars standpunten komen we veel verder. Daarnaast is duurzaamheid ook één van mijn agendapunten. We moeten onze wijk goed achterlaten voor de komende generaties. 

Verbinding
Ik wil verbinding maken tussen de grote diversiteit aan mensen in de buurt. Ik ben verliefd op de levendigheid in de goede zin van het woord van een dynamische wijk. Ik vind het belangrijk dat de bewoners zich thuis voelen in hun wijk en zich ermee verbonden voelen. Ik wil graag dat de bewoners trots zijn op hun wijk en dat de bewoners “elkaar kennen”. Als een wijkraad kan stimuleren dat bewoners elkaar helpen en dat ze samen plezier hebben, vinden ik dat mooi.

Samenwerking
De samenwerking in de wijk vind ik belangrijk, omdat je elkaar gewoon nodig hebt. Samen kunnen we meer, weten we meer, hebben we meer energie en uithoudingsvermogen (wat wel nodig is). Zonder samenwerking is er geen samenleving!

Is er nog iets anders dat je kwijt wil?

Iedereen mag gezien en gehoord worden. Dat ontbreekt nog. Samenwerken in de wijk is belangrijk omdat samenwerken en verbindingen leggen van groot belang is om problemen en wensen van wijkbewoners sneller te signaleren en op te pakken.  Het is de hoogste tijd voor iets meer wij en iets minder ik. Het Ommoord is een wijk voor iedereen.

Wil jij meehelpen in Ommoord, of heb je ideeën om dingen te verbeteren, laat het me weten via p.akbarzadehpoladi@groenlinksrotterdam.nl.