Hoe zijn de eerste maanden als wijkraadslid verlopen?

Goed vind ik, het helpt dat er door de gemeente aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld teambuilding en het opbouwen van achtergrondkennis van gemeentepolitiek. We hebben inmiddels al één wisseling van de wacht gehad, een lid kreeg onverwacht de mogelijkheid om dichtbij haar moeder in Zeeland te gaan wonen. Inmiddels is haar vervanger aangetreden. Er zijn natuurlijk nog wel wat hobbels te nemen maar ik heb er vertrouwen in.

Wat is je drijfveer om wijkraadslid in Lombardijen te zijn?

Ik hou van mijn wijkje en ik wil graag bijdragen. Ik woon inmiddels al bijna de helft van mijn leven in Lombardijen. Ik heb eerder in de deelgemeenteraad IJsselmonde gezeten, maar ben niet doorgegaan met de gebiedscommissie omdat ik de politiek best zwaar vond. Toch bleef het kriebelen. De wijkraad is heel direct en dichtbij, dus je zit overal bovenop. Ik spreek mijn buren en kan mijn best voor ze doen. Dat is gaaf.

Welke zaken/issues spelen er momenteel in Lombardijen?

Er heerst veel armoede, vaak verborgen. Daar willen we echt iets aan doen als wijkraadsleden. Dat is niet eenvoudig, we hebben maar een beperkt mandaat, je kunt niet zomaar een zak geld tevoorschijn toveren. Toch denken we met ons allen na over creatieve manieren om ons zin te krijgen. We proberen bijvoorbeeld te regelen dat kinderen op school een ontbijt kunnen krijgen.

Verder staat er een verhuizing van Recyclingbedrijf Van Leeuwen naar Lombardijen op stapel, en dat zorgt voor opschudding onder de bewoners. Ook de geplande bouw van windmolens in Barendrecht, vlak naast Lombardijen, is een issue.  

Hoe blijf je met iedereen in contact?

Ik ben lid van een appgroep voor bewoners van mijn eigen buurt, en verder spreek ik veel met mensen als ik door de wijk wandel. Als ik boodschappen doe of even een frisse neus haal kom ik regelmatig met iemand in gesprek. Verder heb ik bij het schaapscheerfeest van onze lokale kinderboerderij De Kooi een demonstratie wol spinnen gegeven. Het was helaas nat weer, maar ik heb veel plezier gehad, en bovendien veel interessante mensen ontmoet.

Wat verwachten jullie van het komende politieke jaar?

Het is nog erg afwachten hoe de wijkraden zich gaan ontwikkelen. Daarbij is het wel erg fijn dat er ruimte is voor wijkraden om een eigen karakter te ontwikkelen, een eigen stem en een eigen manier van werken. Het is ook wel een uitdaging om met een groep eigenwijze gebakkies zoals wij tot besluiten te komen waar iedereen zich in kan vinden, maar ik heb er vertrouwen in dat dat steeds beter zal gaan. Ik twijfel er niet aan dat alle wijkraadsleden van goede wil zijn en productief willen samenwerken.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil?

Soms zie ik op tegen vergaderingen, zeker als ik last heb van vermoeidheid bijvoorbeeld. Ik doe wel mijn best om daar doorheen te bijten en gewoon te gaan, en eigenlijk ben ik elke keer dat ik ga blij dat ik erbij geweest ben. Dat voelt goed!

Wil jij meehelpen in Lombardijen, of heb je ideeën om dingen te verbeteren, laat het me weten via m.swart@groenlinksrotterdam.nl.