GroenLinks heeft naast de raadsleden in de gemeenteraad ook 18 zetels in gebiedscommissies en wijkraden. Waar houden deze volksvertegenwoordigers zich nou eigenlijk mee bezig? En wat gebeurt er in hun buurt? Deze keer geven we het woord aan Desirée Scheid: Wijkraadslid uit Kop van Zuid/Entrepot.

Desirée, jij bent nu al een tijdje Wijkraadslid. Dit is nieuw, kun je daar iets meer over vertellen?
Het is inderdaad een nieuw experiment. En wijkt wel een beetje af van de gebiedscommissieleden, alleen in grote lijnen is het hetzelfde. We zijn natuurlijk met een kleiner clubje, 5 wijkraadsleden, en gaan over een veel kleiner gebied. Maar uiteindelijk moeten de bewoners jou zien te vinden als ze iets willen of als iets niet goed gaat. Dus dat verschilt ook weer niet heel veel. 

Wat is jouw drijfveer om Wijkraadslid van Kop van Zuid/Entrepot te zijn?
Ik heb een achtergrond in de gebiedsontwikkeling en stedenbouw. Zat in hele vroege stadia aan tafel om mee te denken over nieuwbouwwijken, van ontwerp tot realisatie en exploitatie. Ik woon nu midden in een wijk die ik op de tekentafel zag ontstaan. Toen de oproep voor Wijkraadsleden kwam ben ik daar eens goed over na gaan denken. Ik riep altijd wel van alles over het functioneren van een wijk. Maar waarom werkt het soms wel en soms niet? Op deze manier kan ik op een andere manier proberen iets voor de wijk te betekenen.

Welke issues spelen er zoal in Kop van Zuid/Entrepot?
Er loopt een fysieke en figuurlijke scheidingslijn door de wijk, de vuurplaat. Niet alleen de tegenstelling nieuwbouw en oudbouw. Maar ook grote verschillen in zelfredzaamheid, inkomen of mogelijkheden. En bijkomende aspecten als eenzaamheid, criminaliteit of schulden. Daar wil ik iets aan doen.

Veel bewoners weten ons prima weten te vinden als er iets, maar dat geldt veel minder aan de andere kant van de Vuurplaat. Juist voor die mensen wil ik iets betekenen. Ze weten vaak letterlijk niet bij wie ze moeten aankloppen voor bijvoorbeeld schuldsanering, huiswerkbegeleiding of een gezellig praatje. En dat zie ik zeker ook wel als taak van een wijkraadslid. Bewoners zo goed mogelijk bereiken en informeren en hen laten weten wat er allemaal speelt en mogelijk is.

Natuurlijk, wij hebben ook last van vuil op straat, scheve stoeptegels en mensen die te hard rijden op de Laan op Zuid. Dat zijn kleinere en grotere issues die wij proberen op te pakken. En dan regelmatig samen met de wijkraden van de aanliggende wijken Afrikaanderwijk, Noordereiland en Feijenoord, waar eigenlijk dezelfde problemen zitten. We merken dat we meer voor elkaar krijgen als we met meerdere Wijkraden tegelijk optreden.

Welk initiatief van de afgelopen periode is je bijgebleven en ben je het meest trots op?
De organisatie van de avondvierdaagse voor kinderen. Vorig jaar voor het eerst geïnitieerd door een aantal betrokken ouders en scholen. In de eerste editie liepen 150 kinderen mee, samen met hun ouders. Dit jaar het dubbele. De hele wijk weet ervan en is enthousiast. Er werd al jaren om gevraagd. En het kwam dus pas tot stand toen bewoners hoorden dat ze hiervoor bij ons konden aankloppen voor medefinanciering en ondersteuning bij het regelen.

Iets anders is de overlast van auto’s bij scholen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Hierdoor ontstaan hele gevaarlijke situaties voor kinderen die daar te voet of met de fiets naar toe gaan. Er is al veel geprobeerd en we zoeken nog steeds naar een goede oplossing. Op dit moment loopt een pilot om op bepaalde tijden van de dag de straat af te sluiten zodat auto’s er niet meer doorheen kunnen. Hier willen we ons als Wijkraad ook sterk voor maken.

En we hebben natuurlijk jaarlijks de kindercamping in Stadstuinen, al meer dan 15 jaar. Bijna 100 kinderen logeren dan één nachtje in een tentje in het Witteveenpark. Twee dagen plezier voor kinderen en voor heel veel meehelpende ouders. En erg goed voor de sociale samenhang in de buurt. Vanaf het begin hebben we daar samengewerkt met de gemeente. Niet alleen voor de nodige vergunningen, maar ook met extra budget vanuit de Bewonersinitiatieven. Naast de lokale sponsoren uit de wijk die elk jaar weer bijspringen.