GroenLinks heeft naast de raadsleden in de gemeenteraad ook 18 zetels in de verschillende gebiedscommissies en wijkraden. Waar houden deze volksvertegenwoordigers zich eigenlijk mee bezig? En wat gebeurt er in hun buurt? We spreken met gebiedscommissieleden in Delfshaven; Lilia Barcoci-Costa en David Kuiper. Lilia en David vertellen hoe de coronacrisis impact heeft op hun gebied.

Hoe vullen jullie je rol als gebiedscommissielid momenteel in?
David: Het lag een tijdje stil in Delfshaven. We konden als commissie niet samen komen en vergaderingen gingen niet door. Tegelijkertijd werden velen van ons actief bij Delfhaven Helpt. Ik heb daar een tijd de social media voor gedaan. Ik vond het mooi om te zien hoe graag mensen eigenlijk anderen willen helpen.
Lilia: Gelukkig komt het 'normale leven’ weer op gang. Ik ben sinds kort voorzitter van de werkgroep Fysiek; ik houd me bezig met alle buitenruimte en bouwontwikkelingen in Delfshaven. Het is nooit saai, Delfshaven bloeit! Tijdens de coronacrisis ben ik in het bestuur gegaan van Team Toekomst, een stichting die zich inzet voor de kinderen van Delfshaven. Wat in corona tijd erg belangrijk was is om te zorgen dat overbelaste ouders een adempauze konden krijgen. En dat er extra begeleiding was voor de kinderen die het nodig hebben.

Welke issues spelen er momenteel in Delfshaven?
David: We maken ons erg zorgen over armoede, met name bij kinderen en gezinnen. Ook de voormalig kinderombudsman trok daar recent over aan de bel. We hebben veel arme wijken in ons gebied en veel mensen in kwetsbare banen. Het is cruciaal dat die mensen hulp krijgen zodra ze het nodig hebben.
Lilia: Het is ook echt een wijk in transitie. Er wordt op veel plaatsen gebouwd en er loopt een energietransitie-opgave in de wijk Bospolder-Tussendijken. We zijn dan bijvoorbeeld op zoek naar hoe het groener kan of hoe bewoners nog beter betrokken kunnen worden bij het proces.

Welke (mooie) initiatieven zijn er tijdens de coronacrisis ontstaan in Delfshaven?
David: Delfshaven Helpt is eigenlijk een overkoepelend initiatief dat alle initiatieven samenbindt. Kerken, moskeeën, stichtingen, buurtorganisaties, maar ook de wijkprofessionals dragen hun steentje bij. Concreet heeft Delfshaven Helpt al honderden laptops voor schoolkinderen uitgedeeld, honderden maaltijden verspreid en veel professionals gekoppeld aan mensen die in de knoop zitten. Als gebiedscommissie hebben we hier mankracht voor geleverd, maar ook financiële ondersteuning.
Lilia: Dat dit allemaal mogelijk is komt door al die actieve organisaties in de wijk. Daar staat Delfshaven om bekend en het betaalt zich nu uit. Daar zijn we best trots op! 

We kunnen ons voorstellen dat het nu best lastig is om met iedereen in contact te blijven. Hoe doen jullie dat?
David: Ik merk dat het nu allemaal weer een stuk soepeler gaat, veel dingen gaan toch weer open. In de tijd dat het nog wat strenger was, was er wel een hele leuke sfeer op straat, in ieder geval bij mij in de buurt. Ouders met kinderen waren thuis, je kwam eigenlijk (op afstand) juist meer met elkaar in contact dan eerst.
Lilia: Delfshavenaren zijn bekend om hun betrokkenheid. In de eerste week merkte ik om me heen dat men elkaar digitaal ging opzoeken, puur om te kijken hoe het ging. Omdat ik onderneem in de wijk, kennen veel mensen mij. Ik kreeg daarom ook via social media veel berichten. Maar ook fietsend door de wijken ging ik regelmatig het gesprek aan. De gemoedstoestand bleef wel positief, gelukkig! 

Als gebiedscommissielid ben je een verbinder tussen de bewoners en de gemeente, hoe zien jullie dat?
David: Dat was best wel een leerproces eigenlijk. Bewoners vragen hele logische dingen, maar het antwoord is vaak niet zo simpel. Ik heb wel geleerd nu veel dingen door te sturen naar de wijkmanager. Zij kennen de wijk én de gemeente. Tenzij het spaak loopt hoef je daar als gebiedscommissielid niet tussen te zitten. 
Lilia: Wij zijn de oren en ogen van de wijk. Door de vele gesprekken weet je wat zich afspeelt. Dit proberen we terug te laten komen op de wijkagenda’s, waar de prioriteiten vastgesteld worden voor Delfshaven. Daarnaast proberen we wegen te vinden om samen met de gemeente kleine ingrepen - die de bewoners graag willen - zonder te veel bureaucratie voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak of kleine speelplek voor kinderen.  Daarnaast wijzen we de gemeente op zaken die mis lijken te lopen. Vaak is onze rol erg belangrijk voor de continuïteit van de afspraken die met bewoners gemaakt zijn en ook om het tempo erin te houden!

Is er nog iets anders dat jullie kwijt willen?
Kom vooral eens langs in Historisch Delfshaven! Samen met bewoners en ondernemers proberen we dit prachtige stuk meer in de spotlight te zetten. Dit gebied moet verder ontwikkeld worden als recreatieplek voor alle Rotterdammers. Momenteel is het nog te verborgen. Blijf Delfshaven volgen, zou ik zeggen!