Normaal gesproken hebben we het in deze rubriek over bewonersinitiatieven en het werk waar een gebiedscommissielid zich mee bezig houdt. Dit keer staat het gesprek in het teken van de Coronacrisis.

Hoe vul jij je rol als gebiedscommissielid momenteel in?
Op zich niet heel anders dan voor de crisis. Ik probeer op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen Charlois en samen met Bas Oudenaarden probeer ik waar mogelijk Charlois socialer, groener en vrijzinniger te maken. Natuurlijk zijn er dingen anders nu. Persoonlijk contact met mensen is beperkt en veel sociale en culturele initiatieven die van Charlois zo’n mooi, creatief en bijzonder gebied maken, liggen stil. Maar we maken er met elkaar het beste van.

Hebben jij en Bas een rolverdeling of verdeling van portefeuilles?
Nee, we hebben geen vaste rolverdeling of portefeuilles. We pakken in goed overleg met elkaar gewoon op wat onze aandacht vraagt en wat aansluit bij onze expertises. Dat geldt overigens ook voor de samenwerking met gebiedscommissieleden van andere partijen. Die is over het algemeen goed en constructief. 

Is het lastig om met iedereen in contact te blijven? En hoe doe je dat?
Het is lastiger dan voorheen. We vergaderen louter online nu, dus de afstand voelt groter. Maar via mail en sociale media is er veel mogelijk. We weten elkaar nog steeds goed te vinden en ook bewoners vinden hun weg naar de gebiedscommissie gelukkig nog steeds. 

Welke initiatieven zijn er tijdens de coronacrisis ontstaan in Charlois?
Mensen worden door alle beperkingen ook creatiever. Knutselverenigingen gingen tijdens de intelligente lockdown ineens knutselpakketjes bij mensen thuis brengen. Er ontstaan meer initiatieven die mensen met een laag inkomen door deze tijd proberen te helpen. Daarnaast houden we geld over, omdat er minder bewonersinitiatieven worden ingediend. Dat geld hebben we onder andere kunnen aanwenden om Charlois groener te maken, bijvoorbeeld met geveltuintjes. We pakken het plein voor De Wereld Op Zuid aan. Aan ideeën is nooit een gebrek in Charlois. 

Als gebiedscommissielid ben je een verbinder tussen de bewoners en de gemeente, hoe jij dat?
Ik twitter. 

Welke zaken spelen er momenteel in Charlois?
Twee heel grote projecten die momenteel spelen in Charlois, zijn het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, en het Hart van Zuid. Zowel Bas als ikzelf zit daar bovenop. Bij zulke grootschalige projecten is je invloed als gebiedscommissie uiteraard beperkt. Maar beide projecten sluiten aan bij zowel Bas’ als mijn interesses en expertises. We laten stevig van ons horen en boeken af en toe verrassend concrete, mooie resultaten. 

Op welk resultaat dat je hebt behaald ben je het trotst?
De Maastunnel is lange tijd voor renovatie gesloten geweest, ook voor fietsers en voetgangers. Op initiatief van Bas hebben we toen geadviseerd om een pont over de rivier te laten varen, wat ook door de gemeente is gerealiseerd. Ik stelde toen voor de grap voor om op die pont het nummer ‘Heen en weer’ van Drs. P te laten draaien, een lied dat over een veerpont gaat en geïnspireerd is op een veerpont die vroeger tussen Zuid en Noord voer. Tot mijn grote verrassing heeft de gemeente toen een grote banner bij de aanmeerplaats opgehangen, waarop een citaat uit dat lied stond. In mijn ogen is het een mooi voorbeeld van hoe je enerzijds heel concreet iets kunt bereiken voor de stad en je anderzijds jezelf niet altijd té serieus moet nemen in de politiek. 

Is er nog iets anders dat je kwijt wil?
Lees meer boeken, zing wat vaker onder de douche, deel wat je hebt en blijf gezond.

Woon je in Charlois en heb je na het lezen van dit interview vragen en/of suggesties? Heb je hulp nodig of wil je hulp aanbieden? Neem dan contact op met Frank Fabian via f.vankeeren@groenlinksrotterdam.nl.