GroenLinks is blij dat de rechter de bouwvergunning van E.ON voor een nieuwe kolencentrale op de Eerste Maasvlakte van tafel heeft geveegd. Greenpeace spande een rechtzaak aan tegen de bouwvergunning, omdat zo’n grote en vervuilende centrale in strijd is met het bestemmingsplan.

De centrale stoot evenveel CO2 uit als twee miljoen auto’s. De Duitse energiereus E.ON wil de centrale wel zo bouwen dat het afvangen van CO2 in de toekomst mogelijk is, maar daardoor neemt het rendement van de centrale wel af, waardoor er nog meer kolen nodig zijn om de energie te produceren. ,,Bovendien gebruikt E.ON kolencentrales als basisvoorziening voor de energievoorziening”, zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. ,,Een kolencentrale zet je niet even uit, terwijl dat met een gascentrale veel makkelijker gaat. Met andere woorden, die kolencentrale tuft als een oude diesel voort, terwijl we schonere centrales moeten afschakelen als er in de rustige uren minder vraag is naar energie.”

GroenLinks wil liever forse investeringen in schone energie. Elke windmolen levert de stad maar liefst zeven nieuwe banen op. ,,Daar komt nog bij dat in Nederland zoveel centrales worden gebouwd zodat we straks overproductie hebben. Dat drukt de prijs voor elektriciteit, waardoor investeren in duurzame energie minder aantrekkelijk wordt. Juist met windmolens, zonnecelcentrales en kleinschalige opwekking van duurzame energie in de woonwijken werk je aan een toekomstbestendig land. Daar past geen kolencentrale bij.”

Nu de rechter de bouw heeft stilgelegd, moet de gemeenteraad van Rotterdam een nieuw besluit gaan nemen. Bonte: ,,Bij het vorige besluit lukte het GroenLinks net niet om een meerderheid tegen de bouw van de kolencentrale te krijgen. Ik hoop dat er na de verkiezingen wel een politieke meerderheid is om deze kolencentrale definitief naar het rijk van de industriële revolutie te torpederen.”