De eerste lentedag van het jaar levert volle terrassen op in Rotterdam, maar ook een aantal nieuwe. Dankzij een voorstel van GroenLinks doet de gemeente namelijk niet meer moeilijk over winkels die tegen hun gevel een terrasje plaatsen, als dat niet verder dan een meter van de muur komt.

Een paar tafeltjes voor een bakkerij of een koffiezaak, het mag dus vanaf nu. Een van de zaken die daarvan gebruik maakt is Koekela op de Nieuwe Binnenweg. Vorig jaar kreeg die zaak nog de mededeling dat de twee tafeltjes van straat moesten, omdat er geen vergunning was. Na tussenkomst van GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte werd de situatie tijdelijk gedoogd. Maar nu staan ze er dus volledig legaal. Net als bij Jordy's Bakery een paar winkels verderop.

Eigenaren van horeca-gelegenheden met grotere terrassen zijn ook blij met de verruiming van de regels. De komst van kleinere terrasjes verspreid over de straat zorgt er voor dat het bruist in de stad. Samen met D66 heeft GroenLinks onlangs een voorstel gedaan om ondernemers ook toe te staan om een terrasje te beginnen op een parkeerplek voor de deur. Dat voorstel moet nog goedgekeurd worden.