Burgemeester Aboutaleb gaat alle mosquito’s in Rotterdam evalueren. Hij besluit daarna of afzonderlijke mosquito’s moeten verdwijnen of niet. Fractievoorzitter Anneke Verwijs wil jongeren ‘uitdagen’ om eigen onderzoek te doen op verschillende plekken en tijdstippen. ,,We kunnen de resultaten van de jongeren dan naast de officiële evaluatie leggen.”

Een mosquito maakt een hoge pieptoon die voor jongeren zeer irritant is. Het apparaat wordt gebruikt om jongeren te verjagen. GroenLinks wil dat de apparaatjes zo snel mogelijk verdwijnen uit de stad. ,,Mosquito’s zijn discriminerend en stigmatiserend”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs. ,,Ze zijn gericht op een hele leeftijdsgroep, ongeacht of je overlast veroorzaakt of niet.”

Eerder dit jaar heeft GroenLinks samen met de PvdA al geregeld dat er geen nieuwe mosquito’s meer bij komen in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is vanaf deze week de enige persoon die mag besluiten over de komst van nieuwe mosquito’s en over het verwijderen van bestaande apparaten. Hij gaat de komende tijd alle afzonderlijke apparaatjes toetsen aan nut- en noodzaak. Groenlinks denkt dat alle apparaatjes nutteloos zijn en dat ze per definitie jonge omwonenden aantasten in hun bewegingsvrijheid. ,,Een onderzoek door jongeren zelf kan dergelijke inzichten aan het licht brengen”, zegt Verwijs.

De 37 mosquito’s in Rotterdam worden niet meteen uitgezet. GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66 wilden wel per direct alle apparaatjes uizetten en afzonderlijke mosquito’s pas weer aanzetten als de burgemeester het nut heeft aangetoond. Deze motie werd verworpen. Leefbaar Rotterdam is voorstander van de mosquito 'omdat fatsoenlijke mensen er geen last van hebben.'

Lees ook: 'Alle mosquito's moeten verdwijnen'