Met een voorstel om de gemeente Rotterdam eerst zelf op personeelsgebied de broekriem aan te laten halen, willen de PvdA, het CDA en GroenLinks in 2010 maar liefst 10 miljoen besparen. Met dat extra geld willen de partijen de voorgestelde lastenverzwaring, zoals de afvalstoffen heffing en de parkeerbelasting voor Rotterdammers ongedaan maken.

Het idee is om bij alle beleids- en managementfuncties te bekijken of de functie helemaal kan verdwijnen als een ambtenaar eenmaal vertrekt. Het voorstel heeft een raadsmeerderheid. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst: ,,De gemeente moet het goede voorbeeld geven en de broekriem aanhalen. Dat maakt de gemeente Rottterdam, net als veel Rotterdamse ondernemers, alleen maar vindingrijker in deze tijden van recessie. Ons voorstel levert bovendien hardwerkende Rotterdammers lagere lasten op. Die steun in de rug hebben ze echt verdiend.”

Het aantal medewerkers van de gemeente is sinds 2007 met tien procent gestegen. In de begroting staat dat het aantal medewerkers in 2010 nog eens met 2,6 procent zal stijgen. GroenLinks, de PvdA en het CDA willen die groei terugbrengen naar 1 procent door het natuurlijk verloop van management- en beleidsfuncties selectief te hervullen. De maatregeln geldt niet voor uitvoerende functies. Karen Duijs, fractievoorzitter CDA: ,,Voor ons is het belangrijk dat voor Rotterdammers de parkeertarieven niet duurder worden en dat winkels niet te maken krijgen met extra duur parkeren op straat. Dat is slecht voor de economie.”

De opbrengst van de personeelsreductie zal in 2010 tien miljoen euro zijn. Hiermee kan de voorgestelde stijging van de afvalstoffenbelasting (4 miljoen) en de parkeerbelasting (6 miljoen) teruggedraaid worden.

Anneke Verwijs, fractievoorzitter GroenLinks: ,,Juist in deze moeilijke tijden kunnen we het onze maatschappelijke organisaties, die wij zien als belangrijke partners in de stad, niet vragen om in te leveren zonder zelf ook die bereidheid te tonen. Daarom steunen wij dit voorstel, net zoals wij ons hard hebben gemaakt voor het repareren van de meest pijnlijke gevolgen van de subsidiekortingen bij maatschappelijke organisaties.”