Het incident van een Rotterdamse agente die een man in weerloze positie harte trappen uitdeelt, staat niet op zichtzelf. Dat concludeert Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte op basis van meldingen bij het meldpunt politieknuppel.nl. Volgens hem komt buitensporig politiegeweld in Rotterdam veel vaker voor.

Van de ruim twintig meldingen die de afgelopen dagen binnenkwamen op politieknuppel.nl ziet Bonte er 'zeker vijf' als voorbeelden van buitensporig politiegeweld. 'Het gaat dan om slaan en schoppen of zelfs haren die uit het hoofd worden getrokken', zegt Bonte. Ook grijpen agenten volgens hem tegenwoordig veel vaker naar hun busje pepperspray. 'Er komt een beeld naar voren dat Rotterdamse agenten snel opgefokt en agressief zijn.'

Donderdag houdt de Rotterdamse gemeenteraad een spoeddebat over het incident met de schoppende agente. Bonte zal dan ook de andere voorbeelden van buitensporig politiegeweld inbrengen. Het is volgens hem een 'hardnekkig misverstand' dat de samenleving vraagt om harder politieoptreden. 'Mensen willen dat de politie duidelijk en consequent is, niet agressief. Wat de politie hard nodig heeft is een cursus sociale vaardigheden.