GroenLinks heeft gisteravond voorgesteld om van Rotterdam een kolenvrije gemeente te maken waar kolencentrales niet welkom zijn. De gemeenteraad vergaderde over de aanvraag van Electrabel voor de bouw van een kolencentrale op de Maasvlakte.

Greenpeace voerde deze avond actie bij het Rotterdamse stadhuis. Vier actievoerders zijn op het dak geklommen en hebben over de voorgevel een spandoek uitgerold met daarop de tekst 'Help ons klimaat niet naar de kolen'.

Volgens GroenLinks-raadslid Bonte ondermijnt de bouw van kolencentrales de Rotterdamse milieuambities. 'Kolen zijn een ramp voor het klimaat en een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.' Hij heeft weinig vertrouwen in de belofte van Electrabel om de centrale 'capture ready' te bouwen, zodat het mogelijk is om in de toekomst CO2 af te vangen. 'Het duurt nog minstens 10 á 15 jaar voordat die techniek beschikbaar is, en dan is het nog maar de vraag hoeveel CO2 daarmee afgevangen kan worden.'

GroenLinks heeft in 10 weken tijd ruim 5.000 handtekeningen verzameld tegen de bouw van de nieuwe kolencentrales. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte is er bij de Rotterdamse bevolking weinig steun voor de bouw van twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. 'Mensen zien meer in windmolens op zee of in een schone gascentrale'.