De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van GroenLinks dient vandaag een voorstel in om Rotterdam uit te roepen tot kernenergievrije gemeente. Ook in Amsterdam doet de GroenLinks-fractie vandaag zo'n voorstel. Met het lokale initiatief wil GroenLinks het land van onderaf kernenergievrij maken, gemeente voor gemeente.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat Rotterdam uitspreekt alleen energie af te nemen van een leverancier die gegarandeerd geen kernstroom levert. Ook stelt hij voor dat Rotterdam verklaart niet mee te zullen werken aan de bouw van een kerncentrale of aan de opslag van kernafval op haar grondgebied.

Het lokale GroenLinks-initiatief is een reactie op het voornemen van het kabinet om de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland mogelijk te maken. 'Onverantwoord', vindt Bonte. 'De veiligheidsrisico's van kerncentrales zijn onaanvaardbaar groot.' Eén van de geschikte locaties voor een kerncentrale is volgens het kabinet de Rotterdamse Maasvlakte. 'Als er met een kerncentrale op de Maasvlakte wat mis zou gaan, dan zet je meer dan een miljoen mensenlevens op het spel.'