GroenLinks wil dat het ook voor Rotterdammers mogelijk wordt om plastic afval te scheiden. Rotterdam is een van de weinige gemeenten waar dat niet kan. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte heeft het stadsbestuur gevraagd om nog dit voorjaar een aantal inzamelcontainers voor plastic afval te plaatsen.

Gemeenten zijn vanaf 2010 verplicht om plastic afval te recyclen of om plastic uit het overige huisvuil te filteren. Rotterdam voldoet nog niet aan die verplichting. 'Terwijl veel Rotterdammers graag hun steentje willen bijdragen aan een beter milieu', weet Bonte. Hij wil dat Rotterdam op centrale plekken inzamelcontainers voor plastic plaatst. 'Zodat mensen daar hun plastic afval kunnen inleveren, zoals dat ook kan met glas en oud papier'.

Gerecycled plastic wordt onder andere gebruikt voor het maken van paraplu's, brillen en bumpers. In Rotterdam staat sinds juli een fabriek die gescheiden plastic afval sorteert op soort en kwaliteit, om het hoogwaardig te kunnen recyclen. 'Het zou toch zonde zijn als Rotterdam die fonkelnieuwe fabriek niet zou gebruiken', vindt Bonte. 'Het liefst zie ik dat Rotterdam plastic uit al het opgehaalde huisvuil gaat filteren. Tot het zover is zou het mooi zijn als milieubewuste Rotterdammers de mogelijkheid zouden krijgen om zelf hun plastic afval te scheiden.'