Vanaf Rotterdam The Hague Airport worden steeds vaker binnenlandse vluchten uitgevoerd. Ook maken luchtvaartmaatschappijen vaker onnodige tussenstops op een steenworp afstand van de Maasstad. Dat stelt GroenLinks in de Provinciale Staten op basis van eigen onderzoek. De fractie wil een einde aan de binnenlandse vluchten.

Dagelijks vertrekken of arriveren acht vliegtuigen op de Rotterdamse luchthaven die ook een tussenstop maken op Eindhoven. Deze vluchten hebben meestal Turkije of Griekenland als bestemming of komen daar vandaan. Ook vliegen maatschappijen vanaf Rotterdam naar Groningen en gebeurt het dat juist Rotterdam als binnenlandse tussenstop wordt gebruikt. 'Binnenlandse vluchten en tussenstops zijn per definitie onnodig in ons kleine Nederland,' zegt Statenlid Alfred Blokhuizen. Hij wil een einde aan de praktijken.

Volgens Blokhuizen weten reizigers vaak niet dat ze een vlucht boeken met een tussenstop binnen Nederland. 'Mensen kiezen vaak voor het vliegveld van Rotterdam, omdat dat veel reistijd scheelt ten opzichte van Schiphol.  Op het moment van boeking weten zij niet dat het vliegtuig een tussenlanding maakt op Eindhoven. De verwachte tijdwinst gaat daarmee volledig verloren. In feite is er juist sprake van het tegenovergestelde, de reistijd wordt door de tussenlanding met zeker 1,5 uur verlengd. En het ticket is onnodig duurder, want de extra brandstofkosten voor de tussenlanding zitten verdisconteerd in de prijs.'

GroenLinks zegt dat de onnodige extra binnenlandse landingen niet alleen slecht zijn voor het milieu, de reizigers en voor omwonenden van de vliegvelden, ze zijn ook strijdig met de afspraken. Blokhuizen: 'Om Schiphol te ontlasten zijn de vliegvelden Lelystad en Eindhoven aangewezen voor vakantievluchten en Rotterdam als zakenvliegveld. Zakenvliegveld Rotterdam blijkt echter in de praktijk erg veel vakantievluchten uit te voeren. Vakantievluchten met nota bene totaal overbodige tussenstops. Het komt zelfs voor dat een leeg vliegtuig van Schiphol naar Rotterdam komt en vervolgens een tussenlanding maakt op Eindhoven. Dit moet stoppen.