Het aantal leden van GroenLinks in Rotterdam is in de eerste twee maanden van dit jaar stabiel gebleven op 915. Dat zijn er exact tweehonderd meer dan precies één jaar eerder. Het besluit over de missie naar Kunduz heeft net zoveel leden gekost als het heeft opgeleverd.

De onstuimige groei van het aantal leden in Rotterdam is tot staan gebracht door de perikelen rond het Kunduz-besluit. In de eerste twee maanden van dit jaar bleef het ledental nagenoeg gelijk. In totaal beëindigen 45 mensen hun lidmaatschap, waarvan 28 mensen de deelname aan de trainingsmissie in Afghanistan als reden hebben genoemd. Daar staat een ledenaanwas van 44 personen tegenover.

De steun van GroenLinks in de Tweede Kamer voor de missie naar Kunduz heeft veel stof doen opwaaien in januari. GroenLinks organiseerde in Rotterdam een debat over de kwestie met onder meer de Tweede Kamerleden Tofik Dibi en Rik Grashoff. ‘Mogelijk heeft het debat in onze stad ervoor gezorgd dat het ledenverlies beperkt is gebleven’, zegt voorzitter Frans de Wuffel. Landelijk gezien heeft GroenLinks wel iets meer leden verloren dan gewonnen door het besluit.

Een aantal leden heeft de uitkomst van het landelijke partijcongres willen afwachten. Het congres trok veel media-aandacht en een aantal mensen hoopten dat de leden in meerderheid het standpunt van de fractie zouden veroordelen. Na het congres hebben vervolgens nog zes mensen hun lidmaatschap opgezegd. ‘Elk lid dat vertrekt doet ons pijn, zeker als het om zo’n essentieel debat gaat dat de grondvesten van de partij raakt’, zegt De Wuffel. ‘Ik hoop dat de vertrekkende leden terugkeren, want open debat hoort bij GroenLinks en ook voor kritische geesten is altijd ruimte bij ons.’