Rotterdam gaat monumentale bomen beter beschermen. De gemeenteraad van Rotterdam heeft vandaag op initiatief van GroenLinks besloten om een kapverbod voor bijzondere bomen op te nemen in de APV. 'Alle gezonde bomen zijn ons veel waard, maar monumentale bomen hebben bij ons nog een extra streepje voor', verklaart GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte het voorstel.

Monumentale bomen worden in Rotterdam nu nog slecht beschermd. De gemeente kent weliswaar een lijst met monumentale bomen, maar deze bomen genieten geen beschermde status. Wie een kapvergunning aanvraagt kan na goedkeuring de zaag erin zetten.

Bonte: ,,De motie zorgt ervoor dat de kapvergunningen voor monumentale bomen niet langer beoordeeld worden op basis van de criteria voor overige bomen. Een waardevolle monumentale boom kan nu bijvoorbeeld nog sneuvelen als de boom in euro's letterlijk minder 'waard' is dan de kosten voor het omleggen van een riool. Het is fantastisch dat de raad ons voorstel steunt om daaraan een einde te maken en monumentale bomen een extra beschermde status te geven."

Op de gemeentelijke lijst staan nu ongeveer 1000 bomen. Om de bomen goed te beschermen is een wijziging nodig van de algemeen plaatselijke verordening. Dat wil overigens niet zeggen dat daarna nooit meer een monumentale boom omgaat. Bomen die ongeneeslijk ziek zijn of eeen gevaar vormen voor personen, kan een boom nog wel gekapt worden.

Een ander voorstel van GroenLinks om in de komende twintig jaar 100.000 bomen te planten in Rotterdam, haalde net geen raadsmeerderheid. Ook een GroenLinks-voorstel om een einde te maken aan het zonder kapvergunning mogen omhakken van populieren, wilgen en fruitbomen haalde op een stem na geen meerderheid.

Bekijk hier de bijdrage van Arno Bonte aan het raadsdebat van 8 april.
Bekijk hier 'Het 100.000 Bomenplan' van GroenLinks Rotterdam.