De gemeentelijke bomen zijn vooralsnog veilig. Op initiatief van GroenLinks heeft een meerderheid van de gemeenteraad een stokje gestoken voor een plan van D66-wethouder Alexandra van Huffelen voor het versoepelen van de kapregels voor de gemeente.

Van Huffelen wilde dat de gemeente Rotterdam in de toekomst zonder kapvergunning bomen mag omzagen met een stamomtrek van minder dan één meter. Nu is nog een kapvergunning nodig voor alle gemeentelijke bomen dikker dan een halve meter. Dat blijft nu zo, door steun van vrijwel alle politieke partijen voor kritiek van GroenLinks-raadslid Judith Bokhove op de voorgenomen wijziging van de stamomtrek-regel. Ook voor andere groot-boombezitters zoals het Havenbedrijf, woningbouwcorporaties en Prorail, geldt straks de stamomtrek van vijftig centimeter als harde grens voor het moeten aanvragen van een kapvergunning.

Ook de herplant van gekapte bomen is veiliggesteld. De gemeenteraad heeft vorig jaar een voorstel van GroenLinks aangenomen om alle bomen die vallen onder de regels voor kapvergunningen, één op één te vervangen door een nieuw exemplaar. ‘Het verworpen voorstel van de wethouder zou betekenen dat bomen met een stamomtrek tot één meter niet meer vervangen hoeven te worden’, zegt Bokhove. ‘Dat is nu gelukkig ook van de baan. Het gevaar van een grauw straatbeeld is daarmee geweken.’

Bokhove maakt zich nog wel zorgen over het versoepelen van de kapregels voor particulieren. Een meerderheid van de raad lijkt voorstander te zijn van het schrappen van de kapvergunning voor particuliere bomenbezitters. Bokhove is het daarmee niet eens en wil minimaal dat boomeigenaren een ‘kapmelding’ doen, zodat voorafgaand aan kap kan worden bepaald of de boom monumentaal is en dus beschermwaardig.’
 

Update 20 juni: De gemeenteraad is tot spijt van GroenLinks akkoord gegaan met het afschaffen van de kapvergunning voor particulieren, waardoor monumentale particuliere bomen vogelvrij zijn verklaard. Voorstellen van GroenLinks om dit te voorkomen kregen te weinig steun.