GroenLinkser Jos van Eijk keert terug in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij neemt de plaats in van raadslid Nourdin el Ouali, die zich om gezondheidsredenen genoodzaakt ziet een stap terug te doen. Tussen januari en augustus 2012 trad Van Eijk ook al tijdelijk op als vervanger van El Ouali.

Van Eijk (55) is jurist bij verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden. Daarnaast is hij fractievoorzitter van GroenLinks in de deelgemeente IJsselmonde. Die functie zal hij overdragen aan Harm de Oude.
 
In de gemeenteraad gaat Van Eijk de portefeuille Sociale Zaken op zich nemen. 'De bezuinigingen op de thuiszorg en het armoedebeleid komen knalhard aan bij veel Rotterdammers. Ik ben enorm gemotiveerd om me voor die mensen in te zetten!'
 
Jos van Eijk is ook één van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks Rotterdam. Hij is in een verkiezingsstrijd verwikkeld met onder anderen zijn nieuwe fractiecollega's Judith Bokhove en Arno Bonte. Tot 15 oktober kunnen de GroenLinks-leden in een digitaal referendum hun stem uitbrengen op hun voorkeurskandidaat.