De Israëlische blokkade van hulpkonvooien voor Gaza moet onmiddellijk worden opgeheven. Ook moet er een internationaal onderzoek komen naar de aanval van Israël op het hulpschip Mavi Marmara, waarbij afgelopen nacht naar verluidt tien vredesactivisten om het leven kwamen. Dat vinden GroenLinks Rotterdam en vijftien andere maatschappelijke organisaties uit Rotterdam.

De organisaties zijn verenigd in ‘Rotterdam voor Gaza’. Het samenwerkingsverband wil dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken de eisen neerlegt bij de ambassadeur van Israël. Rotterdam voor Gaza wil directe doorgang van de goederen naar Gaza.

De zes schepen van de internationale mensenrechtenorganisatie Free Gaza Movement (FGM) en een Turkse organisatie vertrokken zondagmiddag uit Cyprus. De ruim zevenhonderd activisten aan boord wilden in de Gazastrook 10.000 ton hulpgoederen afleveren. Aan boord bevinden zich ook hulpgoederen die zijn aangeschaft door activiteiten van Rotterdam voor Gaza en de stichting Palestina/Palestina Komitee zoals de kunstveiling en de actie Gaan voor Gaza.

Al bijna drie jaar houdt Israël de grens met de Gazastrook vrijwel gesloten. In het overbevolkte gebied zijn grote tekorten aan onder meer voedsel, drinkwater en medicijnen. Tientallen burgers stierven door onthouding van medische zorg. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van ernstige humanitaire nood.

Kom vanavond naar de protestbijeenkomst in Den Haag.