De Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden over de modernisering van de Nederlandse vuurwerktraditie. Dat heeft de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie besloten naar aanleiding van een verzoek van de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag).

De raadsleden zetten zich al jaren in voor het tegengaan van de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. Drie jaar geleden verzamelden ze 65.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk', waarin ze voorstellen vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken. De Tweede Kamer besloot toen nog dat burgerinitiatief niet in behandeling te nemen.

Inmiddels valt het pleidooi van de GroenLinksers in vruchtbaardere aarde. Ook de burgemeesters van de vier grote steden kondigden onlangs aan alternatieven voor de huidige vuurwerkpraktijk te willen onderzoeken. Bonte en Rietveld zijn blij met de groeiende politieke steun voor het aanpakken van de vuurwerkoverlast. 'Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken. De houdbaarheidsdatum van de Nederlandse vuurwerktraditie is verstreken. Het wordt tijd dat Oud en Nieuw veilig en feestelijk wordt.'