De gemeenteraad van Rotterdam houdt op woensdag 30 mei een hoorzitting over het toezicht van inspectiediensten op chemiebedrijven in de Rotterdamse haven. Aanleiding zijn de incidenten bij chemiebedrijf Odfjell, waar regelmatig grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn ontsnapt, waaronder het kankerverwekkende benzeen en het zwaar explosieve butaangas.

Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een van de initiatiefnemers van de hoorzitting, slagen inspectiediensten als milieudienst DCMR er onvoldoende in om voor de veiligheid van werknemers en omwonenden op te komen. 'DCMR blaft wel, maar bijt niet. Een bedrijf als Odfjell, dat keer op keer de veiligheidsvoorschriften aan zijn laars lapt, komt daar al 10 jaar mee weg.'

Tijdens de hoorzitting zullen vertegenwoordigers van milieudienst DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam bevraagd worden door de Rotterdamse raadsleden. Ook vertegenwoordigers van de chemische industrie en de vakbond voor chemiepersoneel komen aan het woord. Voorafgaand aan de hoorzitting geven Ben Ale (hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft) en Ron Smits (Onderzoeksmanager van de Sector Industrie, Buisleidingen en Netwerken bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid) een inleiding.