Er is hoop voor de honderden Rotterdamse conciërges, bewakers van fietsenstallingen en speeltuinmedewerkers met een ID-baan. Het stadsbestuur wil de ID-ers wegbezuinigen, maar volgens oppositiepartij GroenLinks kunnen de ID-ers aan het werk blijven als de dividenduitkering van het Havenbedrijf aan de gemeente met 15 miljoen per jaar wordt verhoogd.

Sinds de verzelfstandiging van het Havenbedrijf Rotterdam in 2004 is de hoogte van de dividenduitkering aan de gemeente alleen aangepast aan de inflatie. 'Terwijl het Havenbedrijf in de afgelopen zeven jaar winst op winst heeft gestapeld', constateert GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. 'Het is tijd voor een herijking van de dividenduitkering. Het Havenbedrijf kan de reddingsboei zijn voor ID-ers die zo'n belangrijke bijdrage leveren aan de Rotterdamse samenleving.'

Het voorstel maakt onderdeel uit van de alternatieve begroting die GroenLinks dinsdag inbrengt in het raadsdebat over de gemeentefinanciën. Daarin stelt de partij ook voor om de bezuinigingen op re-integratie, stadsnatuur en maatschappelijke organisaties te verzachten en de verlaging van de tarieven voor reclamebelasting, OZB en parkeervergunningen terug te draaien. Ook wil de GroenLinks-fractie in 2012 een gemeentelijke parkeergarage verkopen om een nieuw poppodium te kunnen bouwen ter vervanging van het in 2009 gesloten WATT.