Hartverwarmende Rotterdamse solidariteit

We wensen iedereen die door de coronacrisis wordt getroffen veel sterkte. Er zijn veel noodzakelijke maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. Dit is ingrijpend voor veel mensen. We willen iedereen een hart onder de riem steken en laten weten waar je als Rotterdammer terecht kunt voor vragen, tips, hulp of als je zelf een steentje wil bijdragen.

Daarnaast heeft GroenLinks ontzettend veel waardering voor de mensen in de zorg, het onderwijs, openbaar vervoer, supermarkten en alle andere cruciale sectoren, die keihard werken om het land draaiende te houden. Niet alleen nu, maar áltijd. Jullie zijn kanjers!

HOE KUN JIJ IN ROTTERDAM HELPEN?

We hebben bewondering voor alle initiatieven uit onze stad die zijn ontstaan om elkaar te helpen. In tijden van crisis laten we zien hoe hecht en solidair onze samenleving is. We staan er niet alleen voor en komen er als stad samen doorheen. Hieronder lees je een selectie van mooie Rotterdamse initiatieven. Weet je er nog meer? Laat het ons weten!

Voedselbank
Allereerst roepen we iedereen op die iets kan missen om te doneren aan de de voedselbank. De Voedselbank voorziet mensen die geen geld hebben voor boodschappen van voedselpakketten. Dit voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties. Hiermee wordt voedselverspilling tegengegaan en het milieu minder belast.

IKBENWIJ
Stichting IKBENWIJ maakt pakketten waarmee gezinnen op Zuid die het hard nodig hebben de komende tijd door kunnen komen. Daar hebben zij hulp bij nodig. Door een donatie van boodschappen of financieel, alle hulp is van harte welkom! Komend weekend (21-22 maart) zijn ze op zoek naar mensen die willen helpen pakketten inpakken.

Koetjes & Kalfjes
Een initiatief voor en door studenten. Met ‘Koetjes & Kalfjes’ worden studenten gekoppeld aan ouderen voor een gezellig telefoongesprek. Ben jij student en wil jij ook wat betekenen? Meld je dan aan op de website.

Dona Daria
Dona Daria lanceerde de hashtag #CoronaHulpRotterdam om vraag en aanbod in Rotterdam via social media bij elkaar te brengen.

Initiatieven uit de wijk
Er zijn ook veel mooie initiatieven ontstaan in verschillende gebieden. Voor als je zelf de deur niet meer uit kunt of behoefte hebt aan een goed gesprek. Je kunt ook hulp aanbieden, om te zorgen voor kwetsbare buurtgenoten die in de knel komen. Woon je in Delfshaven? Dan is Delfshaven Helpt wellicht iets voor jou. Heb je hulp nodig in Feijenoord, check dan deze groep. Voor Kralingen is er een Facebookgroep gemaakt. In Noord coördineert het SOL-netwerk verschillende acties.

Rotterdammersvoorelkaar en Opzoomer
Er zijn natuurlijk nog veel meer Rotterdamse coronahulp-initiatieven. Rotterdammersvoorelkaar heeft ze allemaal verzameld op hun website. Via de website kun je gemakkelijk hulp zoeken of aanbieden in de buurt. Zij zorgen ervoor dat mensen elkaar vinden. Ook Opzoomer organiseert acties.

WAAR KUN JE TERECHT VOOR HULP?

WAAR VIND JE MEER INFORMATIE?

WAT DOET GROENLINKS IN DE GEMEENTERAAD?

Onze raadsleden zitten momenteel niet stil. De landelijke en lokale maatregelen voor het bestrijden van het coronavirus leiden tot allerlei soorten aangrijpende gevolgen. GroenLinks wil dat de gemeente bescherming biedt aan kwetsbare Rotterdammers ten tijde van het coronavirus. Fractievoorzitter Lies Roest wil weten welke maatregelen de gemeente hiervoor gaat treffen om te zorgen dat er geen (extra) financiële problemen ontstaan bij deze kwetsbare groep. Raadslid Astrid Kockelkoren pleit voor een huurverlof voor mensen die door verlies aan inkomen de huur niet meer kunnen betalen.