Een groepje guerrilla gardeners is op 16 juli weer actief geweest in Rotterdam. In het Oude Westen hebben zij twee grauwe boomcirkels vol gezet met frisse meerjarige planten.

In Nederland organiseert GroenLinks op de achtergrond vaak de guerrilla acties. De aanplant in het Oude Westen was echter een anarchistische actie zonder financiële steun. ,,Een deel van de planten hebben we gekocht op de markt en een ander deel komt uit de containers van een tuincentrum”, zegt Ivo Rodermans, actief guerrilla gardener in Rotterdam.

Tuincentra gooien planten met een kleine groeiafwijking meestal bij het afval. ,,Ook planten die bijvoorbeeld al zijn uitgebloeid en daardoor minder goed verkopen, belanden in de container. Ontzettend zone natuurlijk; zeker als je bedenkt dat ze in een boomcirkel een tweede leven kunnen leiden en volgend jaar weer prachtige bloemen voortbrengen.”

Groen in de woonomgeving maakt mensen gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Ook zijn groene boomcirkels goed voor onder andere vogeltjes, de boommarter en voor allerlei insecten en kan het regenwater beter in de ondergrond wegzakken. Rodermans: ,,Het Oude westen is bovendien een sociaal zwakkere wijk. Door groen in de straten zien passanten dat bewoners zorg dragen voor hun woonomgeving. Dat vermindert de aandrang tot asociaal gedrag in de openbare ruimte zoals het aanrichten van vernielingen, graffiti spuiten, wildplassen en het weggooien van troep op straat. Het mes snijdt aan vele kanten tegelijk.”