De zwembaden in Rotterdam zijn ‘s avonds en het weekend te vaak gesloten voor algemeen publiek. Dat moet veranderen, vindt GroenLinks. ,,Op vrijdag en zaterdag is het nu bijna onmogelijk om ergens in de stad te zwemmen. Juist op deze populaire dagen horen de zwembaden er niet rimpelloos bij te liggen", zegt raadslid Arno Bonte.

Groenlinks heeft de roosters van alle Rotterdamse zwembaden vergeleken voor vrij zwemmen en banentrekken in de avonden en het weekend. Dat zijn de momenten waarop de meeste mensen tijd hebben om naar het zwembad te gaan. Alleen op dinsdagavond zijn alle zwembaden tenminste één uur geopend voor algemeen publiek. Op vrijdagavond en op zaterdag zijn bijna alle Rotterdamse zwembaden dicht.

De uren waarop zwembaden wél open zijn, zijn volgens Bonte vaak niet handig op elkaar afgestemd. ,,Soms kunnen zwemmers aan het begin van de avond een uur terecht voor banentrekken en pas later op de avond voor vrij zwemmen. Dat is niet handig, dan moet je tussendoor drie kwartier koffie gaan drinken voordat je weer het water in kan."

Bonte heeft verantwoordelijk wethouder Peter Lamers gevraagd om de zwembaden 's avonds en in het weekend vaker te openen. Ook wil hij dat de uren voor banentrekken en vrij zwemmen naadloos op elkaar aansluiten en dat de zwemtijden horizontaal worden geprogrammeerd, zodat mensen weten wanneer ze bij het zwembad terecht kunnen. ,,Het zou ook een goed idee zijn om zwembaden die bij elkaar in de buurt liggen niet tegelijk, maar juist op afwisselende tijdstippen te openen. Dat hoeft niet meer geld te kosten, terwijl zwemmers wel vaker kunnen bewegen."