Duurzame en groene stad
We moeten zuiniger met energie gaan leven en energie duurzaam opwekken om de klimaatcrisis te voorkomen. Daarom zijn we trots op alle projecten uit het Rotterdamse Klimaatakkoord van onze wethouder Arno Bonte. Onze straten moeten groener. Met meer ruimte voor planten en bomen om hittestress te voorkomen en meer ruimte te bieden aan planten en dieren. Daarom is GroenLinks ook trots op grote vergroeiingen van onze buitenruimte. Met 20 hectare extra groen én 7 grote stadsprojecten waarbij iconische plekken zoals het Hofplein groener worden. Daarnaast gaan we steeds meer wandelen, fietsen en we verplaatsen ons vaker met het ov door de stad. Zo hebben we meer ruimte, leven we gezonder en houden we onze lucht schoner. Daarom is GroenLinks trots op de bredere fietspaden en de herinrichting van onze straten en het effect dat de luchtkwaliteit in Rotterdam eindelijk voldoet aan de Europese norm voor schone lucht.

Betaalbaar wonen
We moeten zorgen voor meer woningen en we moeten beter zorgen dat die woningen ook betaalbaar blijven voor alle Rotterdammers.

Digitalisering en automatisering
Werk, winkelen en ontspanning doen we steeds meer digitaal. Daardoor veranderen onze winkelstraten en werkplekken en moet de infrastructuur er zijn om steeds meer van dat digitale verkeer aan te kunnen. De toenemende automatisering en de scheefgroei van vermogen zorgt ervoor dat onze samenleving steeds meer uiteen valt in winnaars en verliezers. Dat vraagt om herverdeling van vermogen en bezit. Hogere belastingen op de hoogste inkomens, investeringen in armoedebeleid en onderwijs. En opvang, aandacht en kansen voor mensen waar het leven echt even tegen zit.

Grote aanpak in samenleving
Al deze zaken eisen een belangrijke wijziging van hoe we onze stad en onze samenleving organiseren. Maar als we het goed doen dan betekent dat wel een nog mooier, fijner, gezonder en eerlijker Rotterdam dan dat het nu al is.

Dat zijn dus niet dingen die van vandaag op morgen zijn gebeurd. Het is vaak ingewikkeld. Het zijn processen waarvan we vaak al een tijd leven in de samenleving en waar de druk steeds groter wordt. Dat soort ontwikkelingen hebben een kantelpunt, een punt waarna de verandering steeds sneller gaat en de oplossing in zicht komt, als je maar doorzet.

Daarom is GroenLinks ook trots op deze begroting en meer in het algemeen op dit college en deze coalitie. Ondanks al onze inhoudelijke verschillen hebben we Rotterdam op een aantal grote onderwerpen over het kantelpunt heen geholpen.

1. Klimaat
Voor het eerst in 60 jaar daalde de CO2-uitstoot in Rotterdam en hebben we een serieus plan om de klimaatdoelen te gaan halen.

2. Armoede en schulden
Eindelijk is de armoede onder opgroeiende kinderen sterk gedaald en is de menselijke maat weer terug als het gaat om de uitvoering van de bijstand. We zijn anders gaan kijken naar mensen in schulden. We nemen de psychische gevolgen van schulden serieus en bieden werkende ondersteuning.

3. Wonen
De wooncrisis is nog niet over een kantelpunt heen. Maar er zijn wel belangrijke stappen gezet. Er is namelijk gestart met de bouw van 10.405 woningen waarvan 35% (3641) sociaal en nog eens 1664 middenkoop of middenhuur. Daarnaast geldt er een zelfbewoningsplicht op veel plekken.

Hoe nu verder?

Als we het over het klimaat hebben: een plan is goed, de uitvoering van de eerste projecten geeft moed, maar nu komt het neer op de totale uitvoering van alle projecten (en meer uit het Rotterdamse klimaatakkoord). We zijn goed gestart maar de echte winst moet nog gaan komen. Daarvoor moeten we gaan doorzetten.

De armoede onder opgroeiende kinderen is gedaald en dat is echt heel goed, maar dat kinderen in één van rijkste landen van de wereld in armoede opgroeien is natuurlijk onacceptabel. Meer groen is mooi, maar op heel veel plekken in Rotterdam is er nog veel steen en asfalt. En dat we succesvol zijn begonnen met het verduurzamen van bestaande woningen is bijna uniek te noemen, maar valt nog in het niet bij alle woningen die nog moeten. En voor de wooncrisis is er nog veel meer nodig; veel meer dan alleen het bouwen van woningen. Te beginnen bij landelijk afschaffen van de verhuurdersheffing, het beëindigen van de hypotheekrenteaftrek en de jubelton. Maar ook in Rotterdam moeten we doorwerken, meer bouwen en vooral betaalbaar bouwen.

Georganiseerde misdaad aanpakken
En dan zijn er nog een aantal specifiekere onderwerpen waarop GroenLinks wil doorpakken in deze begroting. Te beginnen met de georganiseerde misdaad in Rotterdam. We zien de afgelopen jaren dat er steeds meer drugs wordt gevonden in de Rotterdamse haven. We horen steeds vaker over mensensmokkel. We zien berichten over corruptie bij de douanes en terminal medewerkers. Met andere woorden: De georganiseerde misdaad krijgt steeds meer grip op onze haven en krijgt invloed in onze stad. Het opsporen van drugs in de haven alléén heeft niet of nauwelijks zin. Wat echt werkt is het ontrafelen van de structuren erachter; de geldstromen, of zoals ze zouden zeggen in Amerika: Follow the money. Daarom dient raadslid Stephan Leewis een voorstel in die het gemeentebestuur oproept meer te investeren in de opsporing van de geldstromen van de georganiseerde misdaad. En vervolgens te zorgen dat opgespoord geld gebruikt kan worden om onze eigen Rotterdamse samenleving te versterken.

Een fysiek toegankelijke stad voor iedereen
Toegankelijkheid van onze stad voor mensen met een beperking laat nog veel te wensen over. Daarvoor hebben we tijdens de raad het initiatiefvoorstel ‘Een fysiek toegankelijke stad voor iedereen’ van raadslid Astrid Kockelkoren behandeld. Maar niet alleen binnen publieke delen van onze stad is er veel te winnen met betrekking tot toegankelijkheid. Ook bij ons lokale MKB en maatschappelijke initiatieven is hier nog een wereld te winnen. We willen horecagelegenheden, winkels en verenigingen helpen hun pand goed toegankelijk te maken. Daarom vragen we het college om net als in Amsterdam en Utrecht een gezamenlijk budget te realiseren om problemen te kunnen oplossen en hiervoor de nodige voorbereidingen te treffen richting de voorjaarsnota van 2022.

Rotterdams scholingsfonds
Een mooi fonds dat ervoor zorgt dat Rotterdammers zich makkelijk kunnen laten omscholen, bijscholen of herscholen. Om te zorgen dat ze een andere, leukere, betere baan kunnen vinden en om het omscholen naar sectoren die staan te springen om mensen aantrekkelijker te maken. Helaas wordt dit fonds nog niet genoeg gebruikt. Daarom dient raadslid Harm de Oude een voorstel in om hier meer aandacht voor te organiseren en daar vooral het Rotterdamse middenveld bij te gebruiken.

Al met al is GroenLinks trots op deze coalitie die onze stad echt over een aantal kantelpunten heeft heengetrokken op armoedebeleid, klimaatbeleid, schulden, luchtkwaliteit, biodiversiteit en op taal. Maar dat is alleen wat waard als we nu ook door durven pakken. Durven doorpakken zoals we doen in deze begroting, maar ook in de begrotingen voor de komende jaren.