Straat van de Vrede
Zonder haiku’s is dat toch
Niet echt hetzelfde

Met deze haiku beginnen de schriftelijke vragen die GroenLinks Rotterdam vandaag heeft gesteld over de haiku’s die verdwenen zijn van de Karel Doormanstraat. Het is inmiddels al de tweede keer dat de haiku’s zoek zijn geraakt.

Ruim tien jaar geleden zijn er op initiatief van raadslid en dichter Manuel Kneepkens zes haiku’s op straattegels vereeuwigd en in de Karel Doormanstraat geplaatst. De straat werd daarmee omgedoopt tot ‘Straat van de Vrede’. Judith Bokhove van GroenLinks wil dat de verdwenen tegels snel weer worden teruggeplaatst. ‘Enkele jaren geleden waren de tegels na de herinrichting ineens verdwenen. Gelukkig heeft de gemeente dat toen snel hersteld. Maar nu zijn er wederom vijf van de zes tegels zoek!’
 
Bokhove vindt  dat de gemeente voorzichtiger moet zijn met de kunstwerken die onze stad sieren. ‘Het kan niet zo zijn dat bij een herinrichting kunstwerken zomaar weggehaald worden en ergens in een stoffige opslag terecht komen. Daarom willen wij weten hoe de gemeente garandeert dat zulke kunstwerken teruggeplaatst worden bij een herinrichting.’ GroenLinks wil ook weten welke criteria de gemeente hanteert wanneer besloten wordt dat kunstwerken bij een herinrichting niet terugkeren.