Auto's of vrachtwagens die op diesel rijden, krijgen tijdens de spits een verkeersverbod voor de meest vervuilde straten van Rotterdam. Dat is één van de maatregelen die de Rotterdamse GroenLinks-fractie voorstelt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Rotterdam voert wederom de lijst van Milieudefensie aan met meeste vieze straten. Vorig jaar waren dat er nog 41; dit jaar maar liefst 76.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte is geschrokken van die stijging. Volgens hem is het een kwestie van leven of dood. "Luchtvervuiling maakt meer slachtoffers dan terrorisme. Jaarlijks komen er in de regio Rotterdam 1600 mensen vroegtijdig te overlijden als gevolg van de slechte luchtkwaliteit. Een veelvoud daarvan heeft ernstige gezondheidsklachten. We mogen die feiten niet langer negeren."

Naast het verbod op dieselvoertuigen tussen 8:00 en 10:00 uur 's morgens en 16:00 en 18:00 uur 's middags wil Bonte hogere parkeertarieven voor vervuilende voertuigen, betere fietspaden en sneller openbaar vervoer. Ook wil hij dat de gemeente luchtfilters installeert in alle woningen aan de 76 vieze straten.