GroenLinks wil opheldering over de brief die het college van B&W aan minister Plasterk heeft gestuurd over de monumentale status van de Lijnbaan. Het college pleit er daarin voor om de Lijnbaan niet tot monumentaal gebied te verklaren, omdat dat toekomstige bouwplannen in de weg zou staan. GroenLinks-raadslid Arno Bonte is het niet eens met het pleidooi van het college en vindt dat eerst de mening van de gemeenteraad over het onderwerp had moeten worden gevraagd.
GroenLinks wil opheldering over de brief die het college van B&W aan minister Plasterk heeft gestuurd over de monumentale status van de Lijnbaan. Het college pleit er daarin voor om de Lijnbaan niet tot monumentaal gebied te verklaren, omdat dat toekomstige bouwplannen in de weg zou staan.
GroenLinks-raadslid Arno Bonte is het niet eens met het pleidooi van het college en vindt dat eerst de mening van de gemeenteraad over het onderwerp had moeten worden gevraagd. Bonte is voorstander van het opknappen van het Lijnbaangebied en ziet in een monumentale status daarvoor geen belemmering. Integendeel: 'Als Rijksmonument kan je aanspraak maken op subsidie of belastingvoordelen, dat geeft een extra steun in de rug om het gebied aan te pakken.'
De monumentenstatus biedt ook een bescherming tegen grootschalige bouwplannen. 'We kunnen zo voorkomen dat het gebied wordt volgebouwd met hoge torenflats en hebben de garantie dat de groene hofjes rustpunten blijven in de hectiek van de stad.'
Minister Plasterk maakte gisteren een lijst bekend met 100 gebouwen en objecten uit de wederopbouwperiode die op de nominatie staan om Rijksmonument te worden. In januari neemt Plasterk daarover een definitief besluit. Met 20 gebouwen is Rotterdam koploper op de groslijst.