GroenLinks Rotterdam wil een onderzoek naar de veiligheid van verouderde leidingen en opslagtanks in haven- en industriegebied de Botlek. Aanleiding zijn de problemen bij chemiebedrijf Odfjell. Daar zijn sinds begin dit jaar regelmatig hoeveelheden van het kankerverwekkende benzeen zijn gelekt.

GroenLinks maakt zich zorgen over de verouderde leidingen en installaties in het Botlekgebied, waardoor de risico's op incidenten toenemen. Een groot deel van de leidingen en opslagtanks in de Botlek is meer dan vijftig jaar oud. 'De kans dat er iets fout gaat, wordt met de dag groter. Dit is een tikkende tijdbom', zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Hij wil dat milieudienst Rijnmond (DCMR) de risicovolle infrastructuur in kaart brengt en dat bedrijven worden aangespoord om verouderde leidingen en installaties te vervangen. 'De Botlek wordt aan alle kanten omringd door woonwijken. Rond het gebied wonen meer dan 20 duizend mensen. Laten we geen risico's nemen met de gezondheid van omwonenden.'

Het Rotterdamse haven- en industriegebied de Botlek is eind jaren '50 aangelegd. Het gebied wordt ten oosten en westen omsloten door de Rotterdamse deelgemeentes Hoogvliet en Rozenburg en ten noorden en zuiden door de gemeentes Vlaardingen en Spijkenisse. In het Botlekgebied bevinden zich voornamelijk petrochemische installaties en opslagtanks.