GroenLinks heeft een debat aangevraagd over het zwerfafval op de stadsmarkten van Rotterdam. Na afloop van de markten is een zee van plastic tasjes te vinden die op straat en in bomen of struiken belanden. GroenLinks vindt dit onacceptabel en wil van wethouder Wijbenga weten wat hij gaat doen om het zwerfafval aan te pakken.

Bewoners trekken bij ons aan de bel over de recente vervuiling op de markt bij het Afrikaanderplein. Dat is extra zuur omdat daar door bewoners van de Afrikaanderwijk Coöperatie op succesvolle wijze het afval werd opgehaald en gerecycled. Dat initiatief is onlangs beëindigd door de gemeente. Dan kan het niet zo zijn dat vervolgens de vervuiling op marktdagen weer gigantische vormen aanneemt. Rotterdam wil een gemeente zonder afval worden. Om dat doel te halen, is het belangrijk dat we bewoners betrekken.

GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren: ‘Bewoners willen geen plastic meer dat overal op straat belandt. Voor een schone stad en de overgang naar een circulaire economie hebben we de hulp en het vertrouwen nodig van álle Rotterdammers. We moeten initiatieven omarmen en bewoners helpen in plaats van tegenwerken.’