GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat de Rotterdamse gemeenteraad het besluit van het college van B&W terugdraait om toestemming te geven voor de bouw van een kolencentrale van energiemaatschappij E.on op de Maasvlakte. Een meerderheid van de raadscommissie voor milieu (ESMV) steunt zijn voorstel om de raad zich over de komst van de kolencentrale uit te laten spreken.

Volgens Bonte is de komst van de kolencentrale een bedreiging voor de klimaatambitie van Rotterdam. Of een meerderheid van de gemeenteraad een stokje voor de bouw van de kolencentrale gaat steken, is nog niet zeker.

Greenpeace maakte vandaag een onderschepte e-mailwisseling openbaar, waaruit blijkt dat E.on niet gelooft in de toepassing van afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 bij kolencentrales. Die techniek wordt in het openbaar als hoofdargument gebruikt waarom de bouw van de kolencentrale binnen de Rotterdamse klimaatambitie van 50 procent CO2 reductie in 2025 zou passen. Volgens Bonte zijn de intenties van CO2-afvang niet meer dan windowdressing. 'De energieproducenten proberen ons zoet te houden met een fopspeen, maar Rotterdam zit straks opgescheept met 2 kolencentrales die goed zijn voor de uitstoot van 2 miljoen auto's per stuk.'

In december stemde een krappe meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad voor de komst van een andere kolencentrale op de Maasvlakte, van energiemaatschappij Electrabel. Bij dat besluit speelde de discussie over de verwachtingen van het afvangen en opslaan van CO2 een belangrijke rol. Het college van B&W besloot onlangs tot de bouw van de centrale van E.on. Daarbij hoefde het de gemeenteraad formeel niet te betrekken, omdat het besluit een lichte aanpassing van het bestemmingplan betrof. GroenLinks vindt dat onterecht, omdat het om een besluit met vergaande consequenties gaat.