Op verschillende plaatsen in Rotterdam dreigen buurtfietsenstallingen failliet te gaan, omdat de Belastingdienst deze buurtvoorzieningen als bedrijf aanslaat. De stallingen moeten daardoor BTW afdragen en daarnaast OZB-heffing betalen aan de gemeente. De Rotterdamse GroenLinks-fractie heeft aan de bel getrokken en pleit voor een belastingvrijstelling.

Eén van de buurtfietsenstallingen die in de problemen dreigt te komen is die aan de Mathenesserweg in Spangen. Acht jaar geleden hebben bewoners daar een vereniging zonder winstoogmerk opgericht voor het beheer van een buurtfietsenstalling. Een oplossing die uit nood is geboren, vanwege het ontbreken van bergingen in de woningen en fietstrommels op straat. De vereniging huurt een pand van een woningcorporatie waar 35 fietsen gestald kunnen worden. Per fiets betalen de bewoners 8,50 euro per maand; bij elkaar net genoeg om de huur van het pand op te kunnen betalen.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte vindt dat de gemeente de bewoners te hulp moet schieten. ,,De gemeente wil het fietsgebruik in de stad stimuleren. Dan moet je initiatieven als een buurtfietsenstalling juist stimuleren, in plaats van ontmoedigen. Het gaat hier niet om een commerciële instelling, dus is het gek om een belastingaanslag te sturen." Bonte heeft het college gevraagd om de gemeentelijke belastingen voor buurtfietsenstallingen kwijt te schelden en er bij het Rijk op aan te dringen om een BTW-vrijstelling te geven. Als dat niet lukt wil hij dat de gemeente de exploitatie van de buurtfietsenstallingen overneemt. ,,Dan vervalt de belastingplicht sowieso."