De Rotterdamse fractie van GroenLinks vindt het voorstel van burgemeester Aboutaleb voor een verbod op demonstraties rond wedstrijden van Feyenoord onacceptabel. De partij eist dat de burgemeester de aangekondigde maatregel direct weer intrekt.

Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte tast het verbod fundamentele vrijheden aan. 'Het recht op demonstratie is een grondrecht. Het is een van de fundamenten van onze rechtstaat. Dat kan je als burgemeester niet zomaar even opzij zetten.'

De Nationale Ombudsman concludeerde juist vandaag in een rapport dat de burgemeester en de politie grote steken hebben laten vallen bij de arrestatie van 326 demonstranten voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - Roda JC op 21 februari.

Voorafgaand aan die wedstrijd liepen veel fans mee in een protest tegen het bestuur van Feyenoord. De ombudsman noemt het optreden van de politie 'kwalijk' en concludeert dat er een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten.

Bonte wil snel een raadsdebat over het voorstel van de burgemeester. 'Het lijkt wel of hij het rapport van de ombudsman niet heeft gelezen. Of dat hij doelbewust zijn ogen sluit voor de kritische conclusies. In plaats van het afkondigen van een demonstratieverbod zou zelfreflectie op zijn plaats zijn.'