GroenLinks wil niet dat er één gemeenschappelijk dossier komt waar zowel consultatiebureau, verpleegkundigen, Jeugdzorg, politie, justitie en leerplichtambtenaren in kunnen kijken en schrijven. ,,Het volgen van de gezondheid van kinderen is iets heel anders dan het aanpakken van risicojeugd”, zegt Anneke Verwijs.

Eind dit jaar krijgt ieder kind dat wordt geboren een Elektronisch Kinddossier (EKD). Minister Rouvoet wil alleen consultatiebureaus en verpleegkundigen toegang geven tot het dossier. In het dossier staat naast medische informatie ook informatie over de psychosociale ontwikkeling van het kind en bijvoorbeeld over de gezinssituatie.

Wethouder Leonard Geluk wil met steun van de meerderheid in de raad dat ook andere instanties kunnen inkijken en informatie kunnen toevoegen. Het gaat onder meer om Bureau Jeugdzorg, het maatschappelijk werk, psychiaters, leerplichtambtenaren en politie en justitie.

GroenLinks heeft hier grote moeite mee. ,,Het is onduidelijk welke instantie ‘eigenaar’ is van het dossier en waakt over de kwaliteit. Als er dingen in komen te staan die niet kloppen, heeft het kind daarvan op allerlei terreinen last. De politie kan het kind onterecht ‘aanpakken’ op een foutieve beoordeling van bijvoorbeeld een medewerker van de Jeugdzorg. Een ander gevaar is dat ouders hun kind weghouden bij het consultatiebureau of andere hulpinstanties, omdat ze niet willen meewerken aan de brede dossiervorming over hun kind", aldus Anneke Verwijs.

Praktisch onuitvoerbaar

Los van morele bezwaren is het praktisch slecht uitvoerbaar. ,,Het is lastig om informatie uit verschillende disciplines samen te voegen in één breed dossier. Het zorgt voor een zeer lijvig dossier, waardoor de efficiency verdwijnt en de kans op misinterpretatie van informatie toeneemt. De kans is groot dat instanties straks dubbel dossier moeten bijhouden en dat leidt tot een verdere verhoging van de werkdruk.”

Volgens GroenLinks kan een breed EKD bovendien geen nieuwe Maasmeisjes of Talysa’s voorkomen; een argument van de voorstanders van het brede EKD. Verwijs: ,,Het is de vraag of kindermoordenaars zich laten weerhouden door het EKD. Elke vorm van hulpverlening drijft op de menselijke inschatting. Ook na de invoering van een breed EKD is het belangrijk dat de aangewezen professionals overgaan tot actie als een kind in gevaar is. Net als nu.”

GroenLinks wil juist investeren in professionals en niet in administratieve druk en in systemen. ,,Het oplossen van ontbrekende regie in de zorgketen, het feit dat er dingen misgaan in de informatiedeling tussen hulpverleners en het feit dat soms geen enkele instantie zich probleemeigenaar voelt; dat moeten we oplossen. Het EKD leidt er waarschijnlijk eerder toe dat niemand zich nog probleemeigenaar voelt, professionals juist minder met elkaar overleggen en dat zij afwachten tot ‘de ander’ in actie zal komen.”