GroenLinks wil dat de gemeente Rotterdam geen commerciële bureaus inhuurt om bijstandsfraude op te sporen. De Centrale Raad van Beroep heeft deze week bepaald dat dit niet toegestaan is. Fractievoorzitter Judith Bokhove heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Bij de bespreking van het initiatiefvoorstel van de VVD over de strengere aanpak van bijstandsfraude heeft het college aangegeven dat ze een proef willen doen met het inhuren van commerciële bureaus om bijstandsfraude op te sporen. Ook toen heeft GroenLinks zich hier al tegen uitgesproken. Bokhove: ‘Voor ons is dit een heel principieel punt. Wij willen geen bountyhunters in Rotterdam.’
 
De Centrale Raad van Beroep schrijft in haar uitspraak dat de uitvoering van de bijstand, waaronder het onderzoeken van bijstandsfraude, een kerntaak van de gemeente is en dus niet uitbesteed mag worden aan commerciële bedrijven. Deze taken moeten worden uitgevoerd binnen het publieke domein. Bovendien werken deze bedrijven vaak op basis van no cure, no pay, waardoor ze een financieel belang hebben bij de uitkomst.