Naast de fantastische uitslag hebben een aantal van onze kandidaten ook een zeer bijzondere prestatie geleverd: Astrid, Mina en Larissa hebben zoveel stemmen gehaald dat ze met een voorkeurszetel in de raad zijn gekozen. Door deze uitslag zijn Judith Bokhove, Astrid Kockelkoren, Marvin Biljoen, Mina Morkoç en Larissa Vlieger gekozen in de raad. Omdat Judith gedurende de periode dat ze ook wethouder is haar raadszetel niet inneemt, wordt deze waargenomen door Stephan Leewis en is Astrid Kockelkoren door de fractie gekozen tot fractievoorzitter. Het nieuwe team staat te popelen om aan de slag te gaan. Als fractie feliciteren we ook alle nieuw gekozen wijkraadsleden; we kijken uit naar de samenwerking met hen.

Naast onze mooie uitslag staat aan de andere kant een zeer lage verkiezingsopkomst in onze stad. Van alle Rotterdammers die mochten stemmen heeft maar 39% van de kiezers ook echt gestemd. Dat is een slecht teken voor onze democratie. Dat moeten we ons stad maar ook als partij aantrekken. Er lijken verschillende redenen te zijn waarom mensen niet zijn gaan stemmen. Het is duidelijk dat voor ons een uitdaging ligt om mensen meer te betrekken bij de stad en ook is het aan ons om beter te laten zien wat voor verschil je stem kan maken.

Inhoudelijk laat de uitslag zien dat de stemmers op zoek zijn naar progressieve en linkse antwoorden op de wooncrisis, de klimaatcrisis en de energiecrisis. Het conservatieve, rechtse deel van de gemeenteraad is met 18 zetels 1 zetel kleiner geworden. Daarentegen stemden een ruime meerderheid van de Rotterdammers progressief.

We gaan nu een periode van verkenning in waarbij er wordt gekeken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. Voor GroenLinks staat voorop dat zo’n coalitie recht moet doen aan de uitslag. Een nieuw college zou een weerspiegeling moeten zijn van de links progressieve meerderheid in de raad en links en rechts wederom moeten verbinden. Voor ons betekent dat tenminste duidelijke antwoorden op het voorkomen van (energie)armoede, het betaalbaarder maken van wonen in onze stad en het beheersen van de klimaatcrisis.

De nieuwe fractie

WE VERWELKOMEN EEN NIEUWE FRACTIE

Op woensdag 30 maart worden de nieuwe raadsleden van GroenLinks Rotterdam geïnstalleerd. Kom meer te weten over onze nieuwe raadsleden.