GroenLinks wil dat de Rotterdam het budget voor veiligheidsbeleid effectiever in gaat zetten. "Nu wordt er teveel geld besteed aan 'stoere maatregelen' die relatief weinig opleveren", zegt GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte. In het eerste tv Rijnmonddebat voor de verkiezingen, dat donderdagvond wordt uitgezonden, pleit hij voor een 'slim veiligheidsbeleid'.

 

Als voorbeeld geeft Bonte het preventief fouilleren. In 2008 heeft Rotterdam met de inzet van preventief fouilleren in totaal 9 vuurwapens onderschept, terwijl in dat jaar met gerichte recherchering naar verboden wapenbezit in totaal 589 wapens zijn gevonden. Met het preventief fouilleren gingen bijna 10 duizend arbeidsuren verloren, terwijl de gerichte recherchering het halve aantal arbeidsuren kostte. "Als we agenten gericht laten rechercheren in plaats van preventief fouilleren, halen veel meer wapens van straat en wordt Rotterdam voor hetzelfde geld een stuk veiliger", licht Bonte toe.

 

Ook het geld dat nu aan camera's en mosquito's wordt uitgegeven kan wat hem betreft veel slimmer worden ingezet. "Je ziet dat camera's en mosquito's problemen alleen verplaatsten en dat mensen het gebied waar camera's op mosquito's hangen juist als onveiliger gaan ervaren", zegt Bonte. "Ik heb liever één goede buurtagent dan 10 camera's en liever 1 enthousiaste jongerenwerker dan 20 mosquito's."