Cafés en restaurants zouden als het aan de Rotterdamse GroenLinks-fractie ligt hun terrasverwarming uit moeten rusten met bewegingssensoren. De slimme terraskachels gaan automatisch uit als er niemand gebruik van maakt. GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil met dat voorstel de energieverspilling door terrasverwarmers met de helft verminderen.

"Een terraskachel stoot per jaar ongeveer evenveel broeikasgassen uit als een auto die 25.000 kilometer rijdt", licht Bonte toe. "Meer dan de helft van de tijd maakt er niemand gebruik van een brandende terraskachel. Door voor een paar tientjes bewegingssensoren aan te brengen, halveer je de uitstoot en bespaart de café-eigenaar honderden euro’s per jaar aan energiekosten. Het mes snijdt dus aan twee kanten."

Daarnaast pleit de GroenLinkser ervoor dat ondernemers de CO2-uitstoot door terraskachels compenseren. Daarvoor zou de gemeente een klimaatcompensatiefonds in het leven moeten roepen waaruit energiebesparingsprojecten worden betaald. "Met de compensatiegelden kunnen we dan klimaatvriendelijke projecten elders in de stad betalen. En horecaondernemers zullen door de CO2-heffing meer gestimuleerd worden naar alternatieven te zoeken, voordat ze een nieuwe terraskachel plaatsen."

Het Europees Parlement heeft vorig jaar besloten dat terrasverwarming in de hele Europese Unie op termijn verboden moet worden. ,,Voordat zo’n verbod er is ben je wel een paar jaar verder”, zegt Bonte. ,,Rotterdam kan tot die tijd in ieder geval al energie besparen door de bewegingssensoren en klimaatcompensatie verplicht te stellen.”