GroenLinks plan voor meer ouderenwoningen aangenomen

Ons plan voor meer betaalbare ouderenwoningen is gisteren aangenomen in de gemeenteraad. De gemeente moet nu komen met een plan voor meer betaalbare woningen en het 'ouderenproof' maken van woningen. Zonder deze extra maatregelen heeft Rotterdam in 2035 een tekort van ruim 9.000 woningen. 

 

Dat is nodig omdat het aantal Rotterdammers van 65 jaar en ouder fors toeneemt. Driekwart van de 65-plussers heeft een inkomen waarbij zij tot de sociale doelgroep behoort. De tekorten aan geschikte en betaalbare woningen zijn het grootst in Feijenoord, Charlois, Kralingen-Crooswijk, Centrum, Delfshaven, Noord, Overschie en Hoek van Holland. Om veel meer betaalbare woningen voor ouderen te kunnen bouwen, roept GroenLinks de gemeente op om in gesprek te gaan met pensioenfondsen en andere investeerders. Raadslid Jeroen Postma: “De bestaande plannen zijn niet voldoende om te zorgen dat iedere oudere een geschikte woning heeft. Pensioenfondsen kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van dit maatschappelijke probleem.”

GroenLinks stelt verder voor om te onderzoeken of bestaande woningen collectief geschikt kunnen worden gemaakt voor ouderen. Postma: “Door bijvoorbeeld een lift te bouwen in een appartementencomplex of een straat te verhogen, worden meerdere woningen in 1 keer geschikt voor ouderen. Bijkomend voordeel van meer ouderenwoningen is dat ouderen gemakkelijker kunnen verhuizen vanuit een grotere woning, zodat die weer beschikbaar komt voor een gezin. GroenLinks wil dat ouderen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen, ook als ze moeilijker ter been worden of zorg nodig hebben. Dat vraagt om een ambitieuze aanpak.”