GroenLinks meet komende maand de luchtvervuiling langs de A13 om aan te tonen dat het verhogen van de maximumsnelheid naar 100 km/u een negatief effect heeft op de gezondheid van omwonenden.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) maakte vorige week bekend dat zij met ingang van 2 juli de maximumsnelheid op de A13 ter hoogte van Overschie wil verhogen van 80 naar 100 km/u.Volgens fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam gebeurt dit zonder een eerder beloofd onderzoek te houden naar de gezondheidseffecten voor de wijkbewoners. 'Ik vind het onbehoorlijk dat dit besluit er vlak voor de verkiezingen zo snel doorheen wordt gejast. De minister vindt 2,3 seconden op de A13 klaarblijkelijk belangrijker dan de gezondheid van 10.000 mensen in Overschie.'

Zondagmiddag heeft GroenLinks op verschillende plekken langs de A13 buisjes opgehangen die uitstoot van stikstofdioxide gaan meten. De resultaten daarvan worden over een maand bekend.

Inmiddels zijn er via de website max80.nl meer dan 2000 handtekeningen binnengekomen voor het behouden van de 80km-zone op de A13. GroenLinks vraagt later deze week aan het stadsbestuur om bij de minster te protesteren tegen de snelheidsverhoging.