De eikenprocessierups is weer terug. De gemeente experimenteert daarom met verschillende middelen om het beestje terug te dringen. Helaas ook met een 'bacteriedouche' die slecht is voor andere dieren, waaronder bijen, insecten en vogels. Raadslid Astrid Kockelkoren wil dat de gemeente stopt met dit middel.

Wat GroenLinks betreft moet zorgvuldig gekeken worden naar de negatieve gevolgen van bestrijdingsmiddelen op andere insecten, vlinders en ook op vogels. Niet alles is geoorloofd om de eikenprocessierups aan te pakken. Schade aan de overige natuur is onwenselijk.

Er is naar voren gekomen dat Rotterdam experimenteert met het vernevelen van een bacterie, mogelijk het middel Xentari. Dit middel richt zich niet alleen op eikenprocessierupsen, maar op alle rupsen en insecten die aanwezig zijn. Als alle eiken worden ingespoten met deze bacteriedouche, houden we geen vlinder meer over.

De eikenprocessierupsen zijn nu aan het vervellen en krijgen brandharen. Deze haren kunnen tot klachten leiden; van jeuk tot soms zelfs kleine blaren. Door de opwarming van de aarde komen deze rupsen steeds meer voor in Nederland.