Rotterdammers zijn ongezonder dan de rest van Nederland. Dit zie je bijvoorbeeld in een verkorte levensverwachting van 1,5 jaar. Gezondheid bestaat uit meer dan gezondheidszorg. Denk aan schone lucht, gezond eten en drinken, werkgelegenheid, straten en parken die uitnodigen om te bewegen en zo min mogelijk stress.

 

Deze week dienen we daarom een voorstel in om bij nieuw beleid standaard rekening te houden met de gezondheid van Rotterdammers. Dit noemen wij de ‘Rotterdamse gezondheidsindex.’ Hiermee worden de effecten van beleid op  gezondheid in kaart gebracht. Van mobiliteit tot de armoedeaanpak en van werk en inkomen tot de energietransitie. Veel informatie over gezondheidseffecten zijn al bekend bij de GGD, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit.  Maar deze informatie wordt nauwelijks gebruikt bij het maken van beleid.

Raadslid Jeroen Postma: “Het belangrijkste bezit dat je hebt als mens, is je gezondheid. Gezondheid moet dus ook centraal staan in het beleid van de gemeente. Daarom doen we dit voorstel. Door gezondheid consequent als doel te stellen, doet de overheid niet alleen wat goed is voor de economie, maar ook voor de mens!”